Awokado stało się w ostatnich latach modne jako podstawa zdrowej diety.
To jednak przede wszystkim – podobnie jak w przypadku soi czy batatów – kreacja marketingowa, w której chodzi tylko o zysk. W Meksyku kontrolę nad uprawami awokado przejęły kartele narkotykowe. W pogoni za pieniędzmi giną ludzie, cierpi również zdewastowane środowisko naturalne.
Awokado jest uprawiane w Meksyku od stuleci. Jednak przez większą część XX w. było praktycznie nieznane poza Ameryką. Próbowano wykreować popyt na ten owoc, wymyślając jego kolejne nazwy: oferowano go m.in. jako gruszkę aligatora i aguacate, ale bezskutecznie. Bogatym Europejczykom i Amerykanom nie przypadł do gustu mdły smak awokado. Doceniono go dopiero w latach 60. ub.w. wraz z początkiem mody na zdrową, wegańską żywność. Jednak prawdziwym…
Artykuł dostępny wyłącznie dla cyfrowych prenumeratorów
Teraz za 7,90 zł za pierwszy miesiąc uzyskasz dostęp do tego i pozostałych zamkniętych artykułów.
Kliknij i wybierz e-prenumeratę.
Jeżeli masz e-prenumeratę, Zaloguj się
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/tygodniksieci/695534-zabojcze-awokado-z-awokado-jest-tak-jak-z-kobaltem