Jesienią 2024 r. na warszawskiej Pradze ruszy muzeum czekolady. Obiekt przypominający gigantyczne kostki czekolady powstał w zrewitalizowanym budynku silosów, które kiedyś służyły fabryce do magazynowania ziaren kakao. Teraz będzie pełnić zadania produkcyjne i jednocześnie przyciągać turystów z całego świata do krainy Wedlów.
Gdy w 1845 r. cukiernik Karol Wedel (1813–1902) wyruszał pociągiem z Berlina do Warszawy, miał w sercu wielkie marzenie: chciał zbudować fabrykę słodyczy, fundament imperium czekolady. W 1851 r. pierwszy z dynastii Wedlów podjął decyzję o założeniu fabryki czekolady oraz sklepu przy ul. Miodowej, wtedy głównej arterii handlowo-usługowej Warszawy.
Następca czekoladowego biznesu
Jedynego syna Karola i Karoliny z Wiśniowskich – Emila Alberta Fryderyka Wedla (1841–1919)…
Artykuł dostępny wyłącznie dla cyfrowych prenumeratorów
Teraz za 7,90 zł za pierwszy miesiąc uzyskasz dostęp do tego i pozostałych zamkniętych artykułów.
Kliknij i wybierz e-prenumeratę.
Jeżeli masz e-prenumeratę, Zaloguj się
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/tygodniksieci/687684-slodka-historia-historia-fabryki-czekolady