Oczekuje się, że zaproszeni na koronację króla Karola III goście, od zagranicznych członków arystokracji po liderów organizacji charytatywnych, będą odzwierciedlać nowoczesną i wielokulturową Wielką Brytanię.
Bób, ser cheddar, szpinak i estragon. A to wszystko w kształcie – nie, nie brytyjskiego – ale francuskiego dania quiche. Król Karol III i królowa Kamila postanowili, że popularny nad Sekwaną krążek z ciasta nadziewanego farszem z jajek i sera będzie oficjalnym daniem na obchody wielkiego lunchu koronacyjnego między 6 a 8 maja. Nie da się ukryć, że brytyjska kuchnia pozostawia czasami wiele do życzenia, a quiche jest łatwe do przyrządzenia.
Mimo to wybór dania wywołał zdumienie u części brytyjskiej prasy. „The Daily Telegraph” zauważył złośliwie, że koronacyjne quiche…
Artykuł dostępny wyłącznie dla cyfrowych prenumeratorów
Teraz za 5,90 zł za pierwszy miesiąc uzyskasz dostęp do tego i pozostałych zamkniętych artykułów.
Kliknij i wybierz e-prenumeratę.
Wchodzę i wybieramJeżeli masz e-prenumeratę, Zaloguj się
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/tygodniksieci/643777-koronacja-na-miare-czasow-monarchia-wiecznie-zywa