Pierwsza winiarnia w Bordeaux będzie sprzedawać wina z tego regionu w wersji bezalkoholowej, co wiąże się z nową tendencją dotyczącą spożywania win - podał francuski dziennik „Le Figaro”. Jak zaznaczono, trunki te nie będą tańsze od tych „z procentami”.
Celem jest zaoferowanie jak największego wyboru roczników z regionu Bordeaux, jednak bez alkoholu. Założycielka winiarni Anne Kettaneh powiedziała „Le Figaro”, że chciałaby przyczynić się do wsparcia uprawy winorośli, która dziś przeżywa kryzys i dla której wyjściem może być produkcja bezalkoholowa.
Alternatywa dla tradycyjnego wina
W ocenie Kettaneh nie chodzi o „konkurowanie” z tradycyjnym winem, ani o jego zastąpienie, lecz o „alternatywę, przeznaczoną dla osób, które nie chcą albo nie mogą pić alkoholu”. „Le Figaro” zauważył, że trunki bezalkoholowe są obecne w modzie we Francji. Jednak wina w tej wersji, choć mniej kaloryczne, niekoniecznie będą tańsze. Wciąż bowiem wymagają dobrych rodzajów winogron, a usunięcie alkoholu jest po prostu ostatnim etapem całego etapu produkcji.
md/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/swiat/711207-nowy-trend-wino-bezalkoholowe-z-bordeaux