Ponad połowa Włochów (57 proc.) ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych- wynika z sondażu przeprowadzonego przez krajową Radę Badań Rolnych (CREA). Jak wyjaśnili ankietowani, mięso zastępują głównie jajkami i warzywami, ale większość nie zamierza zjadać owadów i mięsa syntetycznego.
W analizie rezultatów sondażu odnotowano, że dość powszechna wśród Włochów jest wiedza na temat zrównoważonego odżywiania i alternatywnych dla mięsa białek.
Jak się zauważa, aż 90 procent uczestników sondażu gotowych jest zmienić w pewnym stopniu sposób odżywiania i opowiada się za większym zaangażowaniem instytucji państwa i europejskich w tej sprawie. Ale, co jest kolejnym wnioskiem, Włosi nie chcą dodatkowego opodatkowania produktów niespełniających warunków zrównoważonego odżywiania i rolnictwa ani też ograniczenia punktów ich sprzedaży.
Zastąpienie mięsa
Ponad dwie trzecie włoskich konsumentów zadeklarowało, że nie zastąpią mięsa owadami i produktami z nich, dopuszczonymi do sprzedaży. 61 procent nie chce jeść syntetycznego mięsa.
Rada Badań Rolnych zaznaczyła, że wzrost produkcji żywności związany ze zwiększeniem się ludności na świecie, będzie miał koszty środowiskowe i społeczne oraz nieuchronny wpływ na konsumpcję wody, użytkowanie gleby i emisję gazów cieplarnianych.
To według włoskich ekspertów powinno być wzięte pod uwagę przy opracowaniu wskazówek dotyczących zasad odżywiania. Niezbędne także ich zdaniem są dalsze badania, by ustalić jakie są preferencje konsumentów, jeśli chodzi o zrównoważoną żywność.
mly/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/swiat/664061-ponad-polowa-wlochow-ograniczyla-spozycie-miesa