Dziś w Strasburgu podczas sesji plenarnej europarlamentu miało miejsce głosowanie nad sprawozdaniem autorstwa eurodeputowanej EKR Beaty Kempy na temat bezpieczeństwa żywnościowego w krajach rozwijających się. Dokument został przyjęty zdecydowaną większością głosów - 602 za, 15 przeciw i 20 wstrzymujących się.
Podczas wczorajszej debaty Beata Kempa podkreśliła, że sprawozdanie na temat bezpieczeństwa żywnościowego w krajach rozwijających stało się szczególnie ważne w ostatnich miesiącach w związku z inwazją Rosji na Ukrainę, która wywołała ogromny kryzys żywnościowy.
Mamy do czynienia ze scenariuszem, w którym biedni i bezbronni ponownie ucierpią najbardziej
— dodała.
Jak wskazywała, niczym niesprowokowana i nieuzasadniona wojna napastnicza Rosji przeciwko Ukrainie jeszcze bardziej zdestabilizowała i tak już niestabilną sytuację na rynkach rolnych, pogorszyła i tak już poważną sytuację spowodowaną pandemią COVID-19, a także wywarła dodatkową presję na trwające kryzysy żywnościowe i globalne bezpieczeństwo żywnościowe, powodując wzrost międzynarodowych cen żywności i pasz znacznie powyżej dotychczasowego, już wysokiego poziomu.
Liczba osób potrzebujących pilnej pomocy w zakresie wyżywienia stale rośnie. Osoby najbiedniejsze w najbardziej niestabilnych krajach nie poradzą sobie same
— zaznaczyła Kempa przytaczając statystyki, z których wynika, że obecnie 1.7 mld ludzi w 107 krajach na świecie może dotknąć głód, który może być wynikiem wojny na Ukrainie.
Głód, który Rosja i Putin eksportuje dzisiaj na cały świat
— stwierdziła.
Kempa mówiła, że sprawozdanie ma odpowiadać tym wyzwaniom i wyraziła nadzieję, że dzięki niemu UE utrzyma rolę lidera w zakresie wsparcia finansowego na rzecz walki z głodem poprzez priorytetowe traktowanie bezpieczeństwa żywnościowego w swoich programach rozwojowych i humanitarnych.
Poprzez wskazanie kierunków mających na celu eliminację ubóstwa i nierówności, to sprawozdanie ma na celu pomóc krajom rozwijającym się w budowaniu ich odporności na kryzysy
— wskazała.
Jak przypomniała, obecnie to konflikty są najczęstszym powodem braku bezpieczeństwa żywnościowego, dlatego tak ważne jest podkreślone w sprawozdaniu powiązanie pomocy humanitarnej z pomocą rozwojową i budowaniem pokoju w celu zarządzania skutkami kryzysów, jak i ograniczania ich ryzyka.
Unia Europejska powinna wdrożyć bardziej skoordynowane podejście do przeciwdziałania wszelkim formom niedożywienia poprzez zintegrowanie humanitarnego celu ratowania życia w sytuacjach kryzysowych z długoterminowym naciskiem na zapobieganie wszelkim formom niedożywienia
— podkreśliła sprawozdawczyni EKR.
Wspieranie lepszego dostępu do rynków
Jak zaznaczyła, niezbędne jest wspieranie lepszego dostępu do rynków i zabezpieczanie własności ziemi dla drobnych rolników i kobiet, a także zwiększanie ich dostępu do technologii i innowacji, czy też zwiększanie dochodów drobnych rolników i zatrudnienia na obszarach wiejskich, co jest ważne dla walki z ubóstwem i wzmacniania odporności tych społeczności.
Kempa przypomniała, że inwestycje i interwencje UE powinny opierać się na dokładnej wstępnej ocenie w celu opracowania sprawiedliwych działań i wzmocnienia zdolności lokalnych – w tym zdolności organów niepaństwowych.
Unijna polityka na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywnościowego powinna być dostosowana do potrzeb lokalnych i uwzględniać zróżnicowanie systemów żywnościowych na świecie
— dodała.
Autorka sprawozdania zwróciła także uwagę na problem marnotrawienia żywności, który przyczynia się do światowego braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia, i stwierdziła, że Unia Europejska powinna zwiększyć wysiłki na rzecz ograniczenia strat i marnotrawienia żywności.
Niedożywienie w naszych czasach jest wstydem nie do zaakceptowania ale Unia Europejska posiada odpowiednie środki i możliwości, aby sprostać obecnym wyzwaniom. Ważne, by je rozważnie wykorzystała
— zaznaczyła eurodeputowana EKR.
mly/ekr
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/swiat/605587-parlament-europejski-przyjal-sprawozdanie-beaty-kempy