Nie jest przesadą mówienie o globalnym kryzysie żywnościowym, w który świat dopiero wkracza.
Z przeprowadzonych jesienią 2021 r. przez IBRIS badań wynika, że niemal wszyscy Polacy (92 proc.) niepokoją się wyraźnym wzrost cen żywności, które w nowym roku nie zwalniają. Ministerstwo Rolnictwa w styczniu poinformowało o tym, że drożeje mąka, której cena w hurcie skoczyła o 22 proc. Opozycja, wszystko kojarząca z jednym, obwinia rząd, ale jak jest naprawdę? Jakie są powody tego, że żywność w skali świata, bo mamy do czynienia z trendem globalnym, a nie ograniczonym wyłącznie do Polski, jest dziś wyraźnie droższa? I wreszcie warto się zastanowić, czy obecna drożyzna jest chwilowa, a ceny żywności po okresie turbulencji znów, jak w poprzednich dziesięcioleciach, będą spadać.
Najwyższy poziom cen od dekad…
Artykuł dostępny wyłącznie dla cyfrowych prenumeratorów
Teraz za 7,90 zł za pierwszy miesiąc uzyskasz dostęp do tego i pozostałych zamkniętych artykułów.
Kliknij i wybierz e-prenumeratę.
Jeżeli masz e-prenumeratę, Zaloguj się
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/swiat/585477-tanio-juz-bylo-powody-wysokich-cen-zywnosci