Premier Beata Szydło rozpoczęła w piątek wizytę na Słowacji, gdzie wraz z szefami rządów państw Grupy Wyszehradzkiej (V4) weźmie udział w Szczycie Konsumenckim, na którym ma zostać poruszony problem podwójnej jakości żywności.
Cieszę się, że dzisiejsza konferencja zgromadziła szeroką rzeszę ekspertów
—rozpoczęła swoje przemówienie Beata Szydło.
Premier zauważyła, że państwa naszego regionu zauważyły, że obywatele Europy Środkowo-Wschodniej są konsumentami produktów gorszej jakości, co nie powinno mieć miejsca.
Obywatele całej Unii Europejskiej mają prawo do korzystania z tak samo dobrej jakości produktów
—wskazała premier.
Dodała, że jest to kwestia nie tylko jakości produktów i możliwości producentów, ale przede wszystkim „zdrowia naszych obywateli”.
W naszej opinii KE musi tutaj zareagować i ten mandat do negocjacji w tej sprawie uzyskał od nas właśnie pan premier (Słowacji) Robert Fico
— podkreśliła.
Beata Szydło zauważyła jednocześnie, że polska żywność jest coraz bardziej doceniana w Europie.
Polska żywność jest coraz bardziej ceniona i chętniej kupowana przez państwa z Unii Europejskiej
—powiedziała premier Beata Szydło.
W szczycie zorganizowanym z inicjatywy Słowacji i Czech biorą udział przedstawiciele Komisji Europejskiej oraz ministrowie rolnictwa i gospodarki państw członkowskich Wspólnoty. Na spotkaniu obecni mają być też przedstawiciele Parlamentu Europejskiego oraz stowarzyszeń konsumentów i producentów.
pc/TVP Info
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/swiat/362150-premier-szydlo-na-szczycie-konsumenckim-w-bratyslawie-polska-zywnosc-jest-coraz-bardziej-ceniona-i-chetniej-kupowana-przez-panstwa-z-ue