Jak smakuje mięso z krokodyla? Będą mogli się o tym przekonać Rosjanie, bo tamtejszy nadzór rynku żywności zatwierdził właśnie import krokodylego mięsa z Filipin. Ma to być sposób na uzupełnienie braków wynikających z zakazu sprowadzania wieprzowiny i wołowiny z Unii Europejskiej oraz USA.
Jak podaje agencja Interfax, dostawcą mrożonego mięsa z krokodyli, wpisanym na listę firm, które mogą eksportować swoje produkty do Rosji, jest filipiński Coral Agri-ventures Farm.
Za kilogramowy filet z mięsa tych zwierząt trzeba zapłacić 500-600 filipińskich peso, czyli ok. 37-44 zł.
Wcześniej media pisały o wizycie przedstawicieli rosyjskich władz w Indiach. Tematem prowadzonych rozmów był import bawolego mięsa, którego wcześniej do Rosji nie wolno było sprowadzać ze względu na jego niską jakość.
Ci, którzy zastanawiają się, jak można przyrządzić krokodyla, odpowiedź mogli znaleźć w dzienniku „Rossijskaja Gazieta”. Niedawno ukazał się tam artykuł zatytułowany „Grilowane krokodyle i hipopotamy z rusztu” zawierający odpowiedzi na pytania, jakie są zalety dań z tych egzotycznych zwierząt oraz jak smakuje mięso m.in. kangura, rekina i strusia.
Coś nam się wydaje, że Rosjanie szybko zatęsknią za starym, dobrym kotletem schabowym…
bzm/pb.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/swiat/217546-krokodyle-mieso-zamiast-wieprzowiny-rosyjski-sposob-na-brak-zywnosci
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.