Czosnek i rodzynki zalecane kobietom w ciąży

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Jedzenie czosnku na początku ciąży, a rodzynek - w ostatnich tygodniach to - według szwedzkich badaczy - dobry sposób na uniknięcie przedwczesnego porodu.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu medycznego Sahlgrenska w Göteborgu, którzy przeanalizowali dietę 20 tys. ciężarnych kobiet. Okazało się, że kobiety, które na początku ciąży jadły dużo czosnku, zazwyczaj rodziły dzieci po planowanym terminie a ryzyko przedwczesnego porodu zmniejszało się u nich o 30 procent. Z kolei u kobiet, które pod koniec ciąży jadły suszone owoce, ryzyko przedwczesnej ciąży zmniejszało się aż o 40 procent.

W naturze tkwi siła, tylko czasem o tym zapominamy.

AP/IAR

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych