Jedzenie czosnku na początku ciąży, a rodzynek - w ostatnich tygodniach to - według szwedzkich badaczy - dobry sposób na uniknięcie przedwczesnego porodu.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu medycznego Sahlgrenska w Göteborgu, którzy przeanalizowali dietę 20 tys. ciężarnych kobiet. Okazało się, że kobiety, które na początku ciąży jadły dużo czosnku, zazwyczaj rodziły dzieci po planowanym terminie a ryzyko przedwczesnego porodu zmniejszało się u nich o 30 procent. Z kolei u kobiet, które pod koniec ciąży jadły suszone owoce, ryzyko przedwczesnej ciąży zmniejszało się aż o 40 procent.
W naturze tkwi siła, tylko czasem o tym zapominamy.
AP/IAR
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/80050-czosnek-i-rodzynki-zalecane-kobietom-w-ciazy
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.