Duży pobyt na cukier spowodował jego braki na półkach sklepowych, a przy tym wzrost cen - przekazał PAP wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik. Cukru mamy wystarczającą ilość, sytuacja się normuje - zapewnił.
Więcej cukru o ok. 300-600 tys. ton
Wiceminister poinformował, że w sezonie 2021/2022 w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru - to o blisko 16 proc. więcej niż w poprzedniej kampanii.
Uzyskana wielkość produkcji cukru była drugą co do wielkości w ostatniej dekadzie
— wskazał Bartosik. Jak dodał, zapotrzebowanie rynku krajowego kształtuje się na poziomie około 1,7 mln ton.
Oznacza to, że branża cukrownicza w Polsce produkuje więcej cukru o ok. 300-600 tys. ton niż spożycie wewnętrzne
— podkreślił.
Wiceminister wyjaśnia mechanizm
Wiceminister przyznał, że zawsze w sezonie letnim obserwowany jest zwiększony popyt na cukier, ponieważ zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak i gospodarstwa domowe wykorzystują większe jego ilości na przetwory. Zwrócił też uwagę na strukturę sprzedaży tego produktu.
W Polsce znaczna większość produkowanego cukru jest sprzedawana jako surowiec do przetwórstwa, a mały procent trafia do sprzedaży detalicznej – około 20 procent
— wskazał.
Dodał, że braki cukru na półkach sklepowych zostały wywołane poprzez splot kilku czynników.
Atrakcyjna cena cukru oferowanego w sprzedaży detalicznej w niektórych sieciach handlowych przyciągnęła nie tylko klientów detalicznych, lecz również przedsiębiorców – ciastkarzy, cukierników
— tłumaczył.
Duzy popyt na cukier spowodował jego braki na półkach - sieci handlowe logistycznie nie nadążały za popytem ze strony klientów, a przy tym wzrost ceny cukru
— dodał.
Puste półki i braki cukru w sklepach były nagłaśniane medialnie, co wywołało panikę i wykupowanie cukru na zapas. W związku z zaistniałą sytuacją sklepy decydowały się na wprowadzenie limitów na zakup cukru
— poinformował Bartosik.
„Cukru mamy wystarczającą ilość”
Wiceszef MRiRW zapewnił, że „cukru mamy wystarczającą ilość, sytuacja się normuje”.
Cukru w Polsce nie zabraknie
— podkreślił.
Bartosik poinformował, że Krajowa Grupa Spożywcza ma blisko 40-procentowy udział w rynku cukru i zawarte kontrakty realizuje na bieżąco, a bezpośrednim zaopatrzeniem swoich placówek sieci zajmują się samodzielnie.
Niedawno wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk mówił w mediach, że mamy odpowiednie ilości zapasów cukru. Odnosząc się do rosnących cen tego produktu w sklepach, sięgających nawet 9-10 zł za kg, wskazał, że „cena 4-5 zł za kg będzie nawet w przyszłym sezonie, mimo droższego skupu energii”.
olnk/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/610471-wiceminister-rolnictwa-cukru-w-polsce-nie-zabraknie
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.