„Weganie nie będą zadowoleni. Ich dieta podgrzewa klimat mocniej, niż myślano” - to tytuł tekstu „Gazety Wyborczej”, w którym omówiono ustalenia naukowców z Uniwersytetu w Sydney, które ukazały się na łamach pisma „Nature Food”.
Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney ustalili, że aż jedna trzecia emisji gazów cieplarnianych związana z transportem żywności, wywołana jest przez transport owoców oraz warzyw. Jest to związane ze specyficznymi warunkami ich przewożenia.
Dotychczas w publikacjach naukowych dotyczących zrównoważonej diety kładziono nacisk na emisję gazów cieplarnianych związaną z produktami odzwierzęcymi
— zaznacza współautor wspomnianej publikacji, prof. David Raubenheimer.
Jak widać, dieta wegańska nie jest wcale aż tak korzystna dla klimatu, jak mogłoby się wydawać.
tkwl/wyborcza.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/603508-dieta-weganska-nie-jest-tak-dobra-dla-klimatu-jak-myslano