Z okazji Świąt Bożego Narodzenia Ambasada Węgier w Warszawie przygotowała specjalny spot. Pokazano na nim świąteczne przygotowania oraz węgierską wigilię. Pracownicy ambasady śpiewają także jedną z najbardziej znanych węgierskich kolęd pt. „Pásztorok, pásztorok örvendezve” („Pastuszkowie radujcie się”).
Z okazji świąt pani ambasador Węgier Orsolyi Kovács proponuje swój rodzinny przepis na pierniczki świąteczne. Warto spróbować!
Sładniki:
80 dkg mąki pszennej (3/4 mąka 550, ¼ mąka tortowa) 14 dkg masła 3 jajka pół łyżeczki soli 28 dkg cukru pudru, w miarę możliwości przesianego 28 dkg letniego płynnego miodu 1 proszek do pieczenia Przyprawy: pół łyżeczki cynamonu i mieszanka przypraw korzennych do pierniczka według własnego uznania, kakao. Lukier do ozdoby
Przygotowanie ciasta:
Najlepiej zacząć wieczorem. Do rondla włożyć miód, masło, cukier i ostrożnie podgrzewać, mieszając aż składniki się roztopią (nie gotować!). Dodać również przyprawy. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i dobrze zagnieść ciasto rękoma. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na placek i przy pomocy wykrawaczek ze świątecznym wzorem wycinać pierniczki.
Upieczone pierniczki dekorować lukrem z białka ubijanego z przesianym cukrem pudrem z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Gęsty lukier przełożyć do dekoratora do ciast (szprycy) z maleńkim otworem. Można też korzystać po prostu z woreczka foliowego z obciętym rożkiem. Odstawić do zastygnięcia.
Polecamy!
Prej
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/531887-specjalny-spot-swiateczny-ambasady-wegier-w-warszawie