Ponad 900 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu, a w dobrze sytuowanych krajach rocznie wyrzuca się ponad 1,3 mld ton jedzenia.
Według najnowszych danych w Polsce co sekundę do kosza trafia 153 kg żywności. Rocznie wyrzucamy 5 mln ton jedzenia. To suma odpadów z etapów produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Największy udział w marnowaniu jedzenia mają ostatni w łańcuchu – konsumenci. Aż 60 proc. wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych (3 mln ton). W procesie produkcji i przetwórstwa marnuje się ok. 1,5 mln ton. W transporcie i w magazynach psuje się 1 proc., podobnie w gastronomii.
Przeciętnie Europejczycy wyrzucają ok. 179 kg żywności na osobę rocznie. Polacy w omawianych statystykach plasują się niestety wyżej, osiągając wynik 235 kg. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa i wędliny. Według badań z 2018 r. 42 osobom na 100 zdarza się wyrzucać żywność.…
Artykuł dostępny wyłącznie dla cyfrowych prenumeratorów
Teraz za 7,90 zł za pierwszy miesiąc uzyskasz dostęp do tego i pozostałych zamkniętych artykułów.
Kliknij i wybierz e-prenumeratę.
Jeżeli masz e-prenumeratę, Zaloguj się
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/530537-by-nic-sie-nie-marnowalo