Fundacja Dwór i Folwark w Brześcach zaprasza na SADOBRANIE w ostatnią niedzielę września (24 IX). Rozpoczynamy o godzinie 12. Brześce k. Góry Kalwarii, ul. Osiedlowa 2.
Festiwal odbywa się każdego roku przy dworze, mija na rozmowach i pogawędkach, na dyskusjach, instrukcjach.. na trawie, na leżaku.. z rozrzewnieniem żegnamy lato wznosząc za minioną porę roku toasty sokiem z czarnego bzu lub innym owocowym przetworem.
Zaczynamy więc owocami zamkniętymi w słojach, butlach i słoiczkach by przy nieustającym akompaniamencie jabłek wszelkiego gatunku przejść do rosołu z bażantów i innych coraz mniej owocowych smaków pasztetów gęsich i zajęczych, pieczonych faszerowanych perliczek, przepiórek i kaczek, etc. aż po sery…
W menu przewidujemy również rozmowy z dr Grzegorzem Hodunem - pomologiem, który przeprowadzi degustacje owoców i wskaże walory, nie tylko smakowe, starych odmian jabłoni.
Na dzieci czekać będą specjalnie przygotowane miejsca artystycznych ekspresji, na każdego z Gości zaś dwór, park, jezioro, widoki, spacery i historie tego niezwykłego miejsca.
Sadobranie jest ucztą wydawaną na cześć końca lata… zatem wystawą smaków i zapachów najbardziej słonecznych owoców - zamknięte w szkle truskawki, rabarbary, jagody, borówki, aronie, czeremchy, węgierki, kwiaty bzu i lawendy, królewskie cytryny, mirabelki, wiśnie… cały alfabet - arsenał! ogrodu i sadu w oczekiwaniu na białość zimy.
I jabłka - z powodu różnorodności ich odmian, natłoku zapachów i wielości smaków degustację owoców przeprowadzi dr Grzegorz Hodun - od pestki do korzenia- wskaże dlaczego stare odmiany jabłoni są doskonalsze w smaku i kształcie. Wszelki przetwór jabłkowy od cydru po jabłecznik i inny owocowy od nalewki po konfiturę - oczekiwać będzie swego amatora.
Zwieńczeniem słodkości przewrotnie niech bedą mięsa i sery - faszerowane perliczki, zajęcze pasztety i pieczone gęsi, sery kozie, świeże, pleśniowe, wszelkie..!
Cała uczta odbywać się będzie przy dworze, na trawie, na leżakach, na kocach, chodząc, leżąc, rozmawiając, będziemy rozsmakowywać lub obiadać się - wedle smaku i niesmaku, gustu, wstydu i bezwstydu czy poczucia głodu. Dla dzieci w każdym wieku między innymi konstruowanie wieży oraz fragmentu murów obronnych i specjalnie przygotowane miejsce artystycznej ekspresji oraz prawdziwe niezwykłości przygotowywane przez Fundację Poziomkowo - pogoń za ptactwem domowym i próby jego rozpoznania, wyścigi na szatkownicach czyli na czym polegało wspólne kiszenie kapusty, a to jako przygotowanie do późnopaździernikowego festiwalu „Drzwi do lasu - Grzybobranie”..
Tegoroczne Sadobranie to już po raz czwarty wydawana uczta, relacja z ubiegłorocznego festiwalu znajduje się na www.facebook.com/Sadobranie Festiwal organizowany jest przez Fundację Dwór i Folwark w Brześcach we współpracy z Fundacją Poziomkowo.
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/358620-fundacja-dwor-i-folwark-w-brzescach-zaprasza-na-sadobranie-uczte-wydawana-na-koniec-lata
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.