Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Stwierdzono obecność bakterii Salmonella enteritidis w trzech partiach jaj oznakowanych na skorupkach kodami: 3PL30051328, 3PL30101312 i 3PL08101301. GIS ostrzega, że ich spożycie jest potencjalnie groźne dla zdrowia.
Inspekcja informuje, że zakażone salmonellą jaja pobrane zostały do badań w sklepach sieci DINO Polska S.A.To jaja oznaczone jako „Super jaja 10 sztuk, rozmiar M”, które mają kod na skorupce jaja: 3PL30051328 i datę minimalnej trwałości do 03.12.2016 oraz kod 3PL30101312 i datę minimalnej trwałości do 05.12.2016 oraz 06.12.2016. Bakterie stwierdzono także w jajach oznaczonych jako „Jaja średnie M 30 sztuk” o kodzie na skorupce 3PL08101301, mające datę minimalnej trwałości do 03.12.2016.
Wszystkie jaja zostały wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.
Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.
PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/316936-uwaga-glowny-inspektor-sanitarny-przestrzega-przed-salmonella-w-jajach
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.