Mało dotąd znane owoce derenia biją rekordy popularności wśród miłośników zdrowej i tradycyjnej kuchni.
Chętni do przetwarzania tych owoców, zapisują się na liście oczekujących. Nie jest lekko i tanio być smakoszem derenia. W Olsztynie kilogram owoców kosztuje 20 zł.
Owoców derenia nie można łatwo dostać, bo roślina ta wymaga cierpliwości w uprawie, owocuje po kilku latach. Nie każdy może sobie na to pozwolić.
-mówi jedna z właścicielek poletka derenia.
Dereń nie jest w naszym kraju rośliną nową, a jednak mało osób wie jak smakuje i co można z niego zrobić.
Jak mówi dr Anna Bieniek z katedry ogrodnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie:
Krzewy te znane były już w średniowieczu, a z powodu twardego drewna z derenia robiono m.in. łuki. Teraz dereń bije rekordy popularności ze względu na swoje owoce, z których wytwarza się znakomite nalewki, a z niektórych odmian także dżemy. Owoce te są bardzo wartościowe, ponieważ zawierają substancje, które są barierą przed rozwojem komórek nowotworowych.
Poza tym owoce derenia zawierają szereg mikroelementów m.in. sód, potas oraz witaminę C. Owoce te wspomagają m.in. leczenie chorób nerek czy zaburzenia jelitowe.
Poza tym wszystkim dereń jest wyjątkowy w smaku, bo kwaskowaty. Nalewka dereniówka jest naprawdę wyborna.
-podkreśla dr Anna Bieniek
Podobno sprzedawców derenia najłatwiej znaleźć za pośrednictwem internetu.
AP/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/polityka/73207-kolejki-po-deren