W programie „Strefa Starcia” na antenie TVP Info ujawniono nowe nagrania z rozmowy Jana Kulczyka i Krzysztofa Kwiatkowskiego z restauracji Amber Room. W połowie 2014 roku prezes NIK opowiadał biznesmenowi o zmniejszonych wpływach z podatku VAT. „Jest intensyfikacja tych kołowrotków VAT-owskich i oni trochę to przespali” - stwierdził.
TVP Info ujawnia kolejne nagranie z rozmowy biznesmena Jana Kulczyka i prezesa Najwyższej Izby Kontroli Krzysztofa Kwiatkowskiego, zarejestrowane w 2014 roku w restauracji Amber Room.
Wcześniej mogliśmy dowiedzieć się o tym, że Kulczyk opowiadał Kwiatkowskiemu o pogróżkach, jakie dostawał. Szef NIK miał radzić biznesmenowi, aby ten porozmawiał o tym z ówczesnym rzecznikiem rządu Pawłem Grasiem. Opublikowano także rozmowę nt. prywatyzacji spółki Ciech.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Nowe taśmy Kulczyka. Biznesmen do Kwiatkowskiego: Wysyłają mi anonimy, chodzą po różnych ludziach z wpływami typu Kwaśniewski
10 czerwca 2014 roku Kwiatkowski i Kulczyk rozmawiali również o podatku VAT. Prezes NIK opowiadał biznesmenowi o zmniejszonych wpływach i intensyfikacji „kołowrotków VAT-owskich”, którą „przespał” rząd PO-PSL.
K. Kwiatkowski: Na kolegium [NIK] analizujemy budżet państwa i przygotowujemy opinię dla Sejmu. 20 procent zmniejszonych wpływów z podwyższonego podatku VAT.
J. Kulczyk: Ale dlaczego?
K. Kwiatkowski: Moim zdaniem kilka przyczyn się na to złożyło. Jest intensyfikacja tych kołowrotków VAT-owskich i oni trochę to przespali. Według naszych analiz ewidentnie za wolno zaczęli reagować na te działania.
(…) my mamy problem (…) to trochę jest od dłuższej chwili już porozumienia w kilku państwach i trochę nasze Ministerstwo Finansów jest jak dziecko we mgle.
CZYTAJ WIĘCEJ:
NIK chwali rząd za uszczelnienie luki vatowskiej. „Podatkowym oszustom jest coraz trudniej”
kpc/TVP Info/Twitter
-
„Jan Kulczyk. Biografia niezwykła” - Piotr Nisztor, Cezary Bielakowski. Książka do kupienia „wSklepiku.pl”.
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/polityka/435395-tasmy-kulczyk-kwiatkowski-o-vat-przespali-to