Rybacy pozyskują lód do chłodzenia ryb latem

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot. Youtube.pl
Fot. Youtube.pl

Rybacy na mazurskich jeziorach, w tym na największym polskim akwenie - Śniardwach, zaczęli wycinać bryły lodu, które posłużą im latem do chłodzenia złowionych ryb. Lód przez pół roku przechowywany jest na nabrzeżach, a do izolacji służą trociny.

Jak poinformował dyrektor gospodarstwa rybackiego Śniardwy Marek Kragiel, podczas zimowego sezonu rybacy pozyskują około 100 ton lodu.

Wycinanie lodu odbywa się m.in. w Głodowie na Śniardwach w zatoce Szyba oraz w Okartowie na jeziorze Tyrkło.

Rybacy wychodzą na taflę, która teraz może mieć grubość ok. 30-40 centymetrów. Lód pozyskują w odległości 50-100 metrów od brzegu. Pikami wycinają kostki o wymiarach około metr na metr; potem przeciągają bryły do brzegu, gdzie składują je osypując trocinami

- wyjaśnił Kragiel.

Trociny służą jako izolator; w ten sposób lód może być magazynowany aż sierpnia. Latem zostanie wykorzystany do chłodzenia ryb tuż po złowieniu. W czerwcu, lipcu i sierpniu rybacy pakują skruszony siekierami albo mechanicznymi kruszarkami lód w styropianowe pojemniki i okładają nim złowione ryby.

Chodzi o to, by przez 2-3 godziny, bo tyle trwają jednorazowo połowy, schłodzić ryby; w przeciwnym razie, gdy temperatura powietrza wynosi 20 stopni, z ryb zrobi się zupa rybna

- dodał dyrektor.

Do transportu ryb do odbiorców wykorzystywany jest już lód pochodzący z chłodni, a nie ten z zamarzniętych akwenów.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych