Konkurs skoków narciarskich w Sapporo: dwóch Polaków na wysokich miejscach

Fot. PAP/EPA
Fot. PAP/EPA

Kamil Stoch zajął 9 pozycję a Maciej Kot 10 w konkursie Pucharu Świata w Skokach, który odbył się w sobotę w Sapporo.

Zawody wygrał niespodziewanie Czech Jan Matura, a drugą pozycję zajął Norweg Tom Hilde. Ostatnie miejsce na podium zdobył Słoweniec Robert Kranjec.

Oprócz Stocha i Kota w punktowanej pierwszej 30-stce znaleźli się Dawid Kubacki na 23 pozycji oraz Piotr Żyła na 26.

Konkurs w Sapporo rozgrywano w trudnych warunkach, przy silnym wietrze przekraczającym 2 m/s. Na szczęście zawodnikom wiało "pod narty", stąd wielu z nich skakało w granicach 130 metrów, a najdalej Norweg Tom Hilde – 139 metrów.

Prezentujemy pierwszą 10-tkę konkursu:

1. Jan Matura (Czechy) 249,5 (132,0/135,0)

2. Tom Hilde (Norwegia) 248,8 (136,0/139,0)

3. Robert Kranjec (Słowenia) 244,4 (137,0/130,5)

4. Anders Bardal (Norwegia) 242,3 (138,0/130,0)

5. Dmitrij Wasiliew (Rosja) 235,8 (126,5/131,0)

6. Daiki Ito (Japonia) 235,4 (127,0/135,5)

7. Severin Freund (Niemcy) 235,1 (128,0/130,5)

8. Michael Neumayer (Niemcy) 234,9 (130,0/128,5)

9. Kamil Stoch (Polska) 233,1 (127,5/129,0)

10. Maciej Kot (Polska) 231,8 (121,0/138,0)

 

Klasyfikacja Generalna Pucharu Świata wygląda następująco:

1. Gregor Schlierenzauer (Austria) 840 pkt

2. Anders Bardal (Norwegia) 705

3. Severin Freund (Niemcy) 601

4. Anders Jacobsen (Norwegia) 596

5. Andreas Kofler (Austria) 450

6. Richard Freitag (Niemcy) 418

7. Kamil Stoch (Polska) 414

8. Tom Hilde (Norwegia) 404

9. Andreas Wellinger (Niemcy) 367

10. Dmitrij Wasiliew (Rosja) 313

...

17. Maciej Kot (Polska) 243

32. Dawid Kubacki (Polska) 83

35. Piotr Żyła (Polska) 69

43. Stefan Hula (Polska) 26

47. Krzysztof Miętus (Polska) 19

52. Jan Ziobro (Polska) 11

57. Aleksander Zniszczoł (Polska) 8

61. Klemens Murańka (Polska) 6

oprac: lz

 

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.