Orzechy ratują przed nowotworem

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
sxc.hu
sxc.hu

Łatwy i przyjemny sposób, który pozwoli zmniejszyć ryzyko raka trzustki. Wystarczy zjeść garść orzechów dwa razy w tygodniu, aby ryzyko choroby zmniejszyło się o jedną trzecią.

Badania przeprowadzili naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie. Przeanalizowano nawyki żywieniowe ponad 75 tysięcy kobiet oraz określono ryzyko występowania nowotworu.

U kobiet, które spożywały garść orzechów dwa razy w tygodniu, ryzyko występowania raka trzustki było niższe aż o 35 procent. Co ciekawe, rodzaj orzechów nie miał znaczenia. Ważna jest ich ilość.

AC/dziennik.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych