Zimą jedzmy regularnie i na ciepło

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Wczasie mrozów jeszcze ważniejsze jest regularne jedzenie posiłków - w rozmowie z portalem wSumie.pl mówi dietetyk z poradni dietetycznej Foodarea Małgorzata Różańska.

wSumie.pl: Z każdym dniem robi się coraz zimniej. Czy dieta ma wpływ na to, że bardziej lub mniej marzniemy?

Małgorzata Różańska: Przez cały rok, ale w czasie mrozów jeszcze ważniejsze jest regularne jedzenie posiłków. Najlepiej co trzy godziny. Właśnie taki cykl i co najważniejsze, jedzenie śniadań sprawia, że utrzymujemy równowagę cieplną organizmu. Zimą ważne jest to, żeby na bieżąco dostarczać sobie energii. Jeszcze raz podkreślam – koniecznie trzeba jeść śniadanie. Wszyscy wiedzą,jak ważny jest to posiłek, a jednak go omijają. Warto jak najczęściej jeść ciepłe posiłki. Nie tylko obiad, ale wszystkie posiłki powinny być ciepłe.

Czy są produkty, które w szczególny sposób rozgrzewają organizm?

Są to przede wszystkim przyprawy. Warto teraz włączyć je do codziennej diety. Świetny jest pieprz, który zawiera tak zwaną piperynę, która powoduje rozgrzanie organizmu. Podobnie działa kardamon, który idealnie pasuje do ryżu i kaszy jaglanej. Już sama kasza jaglana rozgrzewa, a z dodatkami jest idealna na mrozy. Poza tym polecam imbir, papryczkę chilli, która zawiera rozgrzewającą kapsaicynę. Do herbaty warto dodawać sok z malin, który zawiera kwas salicylowy. Ale, uwaga na soki ze sklepów – mają one niewielki procent soku malinowego, zawierają za to cukier, syrop glukozowo–fruktozowy, barwinki i wiele innych niepotrzebnych substancji. Lepiej już korzystać z dostępnych malin mrożonych. Maliny działają przeciwgorączkowo i napotnie.

O tej porze roku chętnie sięgamy po herbatę z cytryną.

I bardzo dobrze. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby cytryny nie dodawać do bardzo gorącej wody. Po zaparzeniu herbaty, trzeba chwilę odczekać zanim dodamy plasterek, inaczej traci ona zawartą w niej witaminę C. Tak samo jest z bardzo zdrową wodą z miodem, cytryną i imbirem. Tych składników nie można dodawać do wrzątku.

Co powinny teraz jeść osoby, które się odchudzają? Czy ograniczenie ilości kalorii w diecie nie wpływa na to, że bardziej się marznie?

Dużo osób na diecie mówi,że zimą marznie, ale przecież jak jest tak zimno to wszyscy marzną. To jest bardzo indywidualne odczucie. Tak naprawdę, zimą nie zwiększa się nasze zapotrzebowanie energetyczne. Można nawet powiedzieć, że się obniża, bo prowadzimy mniej aktywny tryb życia. Więcej czasu spędzamy w domu, otulamy się kocem i siedzimy. Spalamy na co dzień mniej kalorii. Osoby, które są na diecie i marzną powinny jeść więcej ciepłych, sycących posiłków. Nie mam na myśli tłustych potraw i zawiesistych zup, ale na przykład leczo z dodatkiem chudego mięsa, ratatouille, zupy-kremy, zapiekanki warzywne z rybą. Propozycji jest mnóstwo. Idealną propozycją na śniadanie będzie ciepła owsianka, ma mnóstwo błonnika jest sycąca i rozgrzewa. Jeśli dodamy odrobinę rozgrzewającego cynamonu albo gałki muszkatołowej będzie to idealne zimowe śniadanie.

Rozmawiała Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych