Bardzo chętnie sięgamy po pomarańcze, banany, jabłka, winogrona, gruszki - a kto regularnie je awokado? Być może, niektórzy nawet nie spróbowali, jak smakuje ten owoc. Tak owoc, choć wiele osób myśli, że to warzywo. Najwyższa pora odkryć skarby w nim ukryte. Tym bardziej, że dzięki właściwościom awokado możemy czuć się o wiele lepiej i lepiej wyglądać.
Ten zielony, chropowaty owoc z ogromną pestką w środku to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jednak wiele osób nie chce jeść awokado ze względu na to, że zawiera sporo kalorii. To prawda- ma aż 322 kcal, ale badania wykazały, że znajduje się w nim ponad 50 % włókien, które przyczyniają się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu. Awokado często nazywa się też owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. To nie koniec!
Zawiera też - karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i
fosforu. Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję. Witamina B6 zawarta w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Witaminy E oraz B pomagają w łagodzeniu stresu, owoce zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.
Jedząc awokado można mieć pewność, że dostarczamy sobie pełną dawkę wartości odżywczych, jaką organizm powinien mieć zapewnioną każdego dnia.
Co można zrobić z awokado?
Najprościej zjeść je na kanapce. Na kromce razowego, pełnoziarnistego chleba rozgniatamy połowę obranego awokado. Posypujemy solą marską, skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i cytryną. Gotowe.
Sałatka z grillowanym awokado
Składniki:
2 duże owoce awokado,
gotowa mieszanka sałat,
około 10 pomidorków koktajlowych,
20 dkg bekonu,
na sos - oliwa z oliwek, miód, krem balsamiczny.
Wykonanie:
Sałatę wykładamy na płaski duży talerz. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na grube paski - powinno wyjść około 8 - 10 kawałków. Skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni, aż po obu stronach pojawią się brązowe paski. Bekon kroimy w paseczki i smażymy do chrupkości. Na sałatę wykładamy awokado i bekon, dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy, miodu i kremu balsamicznego. Do smaku można posypać odrobiną soli i pieprzu. Podajemy z bagietką. Gotowe!
Jadłam taką sałatę u znajomych, od tej pory robię regularnie i bardzo polecam. Pycha.
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/92881-awokado-jedzenie-doskonale-i-pelne-witamin