Szybki poświąteczny obiad

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Święta jak zawsze minęły za szybko. Były pyszne. Pachniały mięsem, kapustą, pierogami, barszczem, rosołem, słodkimi ciastami i wieloma innymi smakołykami. Lodówka wciąż jest pewna, gotować się nie chce, ale coś by się jednak zjadło. Coś zupełnie innego niż świąteczne dania. Lubię dania, które powstają w mig, do ich zrobienia wystarczy kilka składników a efekt końcowy jest zniewalający.

Makaron z krewetkami z cytrynową- maślaną nutą

Porcja dla dwóch osób:

300g makaronu tagliatelle o średniej szerokości

250g obgotowanych krewetek

4 - 5 łyżek masła

sok i otarta skórka ze średniej cytryny

1 mała ostra papryczka chilli drobno pokrojona, bez pestek

mały pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka sosu sojowego

szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania: Makaron ugotować na półtwardo. Na  patelni topimy masło, dodajemy papryczkę i skórkę z cytryny oraz sos sojowy. Dorzucamy krewetki, po 1 - 2 minutach wlewamy sok z cytryny i pokrojoną natkę pietruszki.
Makaron przekładamy na talerz i polewamy maślano - cytrynowym sosem z krewetkami, posypujemy szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

Smacznego!

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych