Święta jak zawsze minęły za szybko. Były pyszne. Pachniały mięsem, kapustą, pierogami, barszczem, rosołem, słodkimi ciastami i wieloma innymi smakołykami. Lodówka wciąż jest pewna, gotować się nie chce, ale coś by się jednak zjadło. Coś zupełnie innego niż świąteczne dania. Lubię dania, które powstają w mig, do ich zrobienia wystarczy kilka składników a efekt końcowy jest zniewalający.
Makaron z krewetkami z cytrynową- maślaną nutą
Porcja dla dwóch osób:
300g makaronu tagliatelle o średniej szerokości
250g obgotowanych krewetek
4 - 5 łyżek masła
sok i otarta skórka ze średniej cytryny
1 mała ostra papryczka chilli drobno pokrojona, bez pestek
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować na półtwardo. Na
patelni topimy masło, dodajemy papryczkę i skórkę z cytryny oraz sos sojowy. Dorzucamy krewetki, po 1 - 2 minutach wlewamy sok z cytryny i pokrojoną natkę pietruszki.
Makaron przekładamy na talerz i polewamy
maślano - cytrynowym sosem z krewetkami, posypujemy szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego!
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/89038-szybki-poswiateczny-obiad