W Laponii żyje 200 tysięcy reniferów. Jest ich tam więcej niż ludzi. Finowie bardzo dbają o to, żeby populacja tych zwierząt utrzymywała się na stałym poziomie.
Miia Varanka z parku arktycznych zwierząt Ranua przyznaje jednak, że mięso renifera jest jednym z fińskich przysmaków.
Rocznie uzyskujemy dwa miliony mięsa z reniferów. Jest naprawdę pyszne. Zwykle siekamy je na drobne kawałki, dodajemy przypraw i podajemy z borówkami –
mówi Varanka.
Kilogram mięsa renifera kosztuje w sklepie ponad sto euro. Bardzo cenne są również skóry reniferów. Produkowane są z nich m.in. ubrania.
Raz do roku renifery zrzucają też poroże. Z niego wykonywane są ozdoby, pamiątki czy nawet narzędzie codziennego użytku, takie jak świeczniki czy noże.
AP/IAR
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/88891-200-tysiecy-reniferow
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.