Wigilijna zupa

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

W każdej rodzinie panuje inna tradycja dotycząca dań podawanych w czasie kolacji wigilijnej. Potrawy na tę wyjątkową wieczerzę przygotowuje się zgodnie z porzekadłem : „Z wszystkiego, co w polu, w lesie, w wodzie i w ogrodzie”.

W każdym domu na pewno musi być zupa. Najczęściej jest to barszcz czerwony albo zupa grzybowa. Obie pyszne, esencjonalne i pachnące. Sukces kulinarny zależy od składników. Im lepsze, świeższe tym bardziej smakowita zupa. Nie będziemy mnożyć dowodów na wyższość barszczu na grzybową albo grzybowej nad barszczem. Podamy Wam szybkie przepisy na obydwie zupy, życząc smacznego.

ZUPA GRZYBOWA

Składniki:

szklanka suszonych grzybów,

3 marchewki,

jeden spory korzeń pietruszki,

kawałek selera,

średnia cebula,

ząbek czosnku,

3 – 4 łyżki oliwy,

2 – 3 łyżki śmietany,

ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól, natka pietruszki, łyżeczka masła.

Wykonanie:

Grzyby porządnie opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć w sporym garnku do zeszklenia. Dodać pokrojoną włoszczyznę, poddusić 2, 3 minuty, co chwila mieszając. Zalać gorącą wodą (pół litra), dodać ziele angielskie, 2 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do  miękkości warzyw. Wyciągnąć warzywa i  dodać pokrojone w paski ugotowane grzyby, razem z wodą z ich gotowania. Gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec posolić do smaku Jeśli chcesz zabielić zupę to do kubeczka wlej 2 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszaj i potem wlej do zupy. Szybko wymieszaj. Na  talerzach posypać natką pietruszkiZupę można podawać z łazankami lub z ziemniakami.

BARSZCZ WIGILIJNY

1 kg upieczonych buraków,

1 cebula,

duża marchewka, pietruszka,

kawałek selera,

łyżeczka soku z cytryny, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, szczypta cukru, 2 goździki, 4 suszone grzyby

Wykonanie:

Pokrojone w plastry cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler zalać 4 szklankami wody, dodać liść laurowy, 4 -5  ziarenek pieprzu i gotować do miękkości. Grzyby umyć, zalać 2  szklankami wody i osobno gotować do miękkości – połowa wody powinna wyparować. Upieczone buraki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do warzywnego wywaru. Dodać goździki i gotować aż zupa nabierze pięknego koloru. Dodać przecedzony wywar z grzybów. Grzyby odłożyć do  przygotowania uszek. Barszcz doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor. Wyjąć goździki i doprawić do smaku solą, cukrem i  sokiem z cytryny.

Uszka

Na ciasto:

Pół szklanki mąki, jajko i odrobina ciepłej wody – zagniecione ciasto ma być elastyczne.

Na farsz:

4 ugotowane do barszczu grzyby, mała cebula, łyżeczka masła, sól, pieprz, łyżka tartej bułki.

Ugotowane grzyby, rozdrobnić w  blenderze. Potem podsmażyć je na maśle z pokrojoną drobno cebulą. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować. Pokroić na małe kwadraty – bok ok. 4-5 cm, na każdym ułożyć trochę farszu. Skleić w trójkąt i potem uformować w  kształt uszka. Uszka ugotować w posolonej wodzie. Gotują się ok. 2 min.

Agnieszka Ponikiewska

Przepisy ukazały się w świątecznym wydaniu tygodnika wSieci.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych