Kremowy, domowy sernik

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Trzy najlepsze na świecie ciasta (oczywiście dla mnie) to sernik, szarlotka i drożdżowe. Bez polepszaczy, kremów, sztucznych barwników i dekoracji, itd. Proste składniki i maksymalny efekt. To ciasta wyjątkowe - bo domowe, tradycyjne, a ich smak towarzyszy mi od dzieciństwa i przypomina o mojej wielopokoleniowej rodzinie.

.

Sernik - to  w sumie ciasto bardzo proste, wręcz banalne, czasem lekko opada albo pęka- ale co z tego. Nawet jeśli wygląda niedoskonale, doskonale smakuje. Taki sernik piekła moja babcia i mama teraz piekę ja.

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie mielonego,

5 łyżek masła,

6 jajek,

szklanka
cukru pudru,

łyżka maki ziemniaczanej,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,

szklanka rodzynek,

tłuszcz do posmarowania formy.

Wykonanie:

W głębokiej misce utrzeć mikserem masło na puszystą masę, dodać ser i zmiksować na gładką masę. Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną  z proszkiem do
pieczenia, cukier waniliowy  i wcześniej namoczone i odsączone rodzynki.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać masę serową z utartymi żółtkami i  na koniec dodać pianę, Wymieszać składniki dokładnie ale ostrożnie. Masę przelać do posmarowanej tłuszczem formy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 minut (w zależności od piekarnika), po
wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 10
 minut.

Smacznego

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych