Trzy najlepsze na świecie ciasta (oczywiście dla mnie) to sernik, szarlotka i drożdżowe. Bez polepszaczy, kremów, sztucznych barwników i dekoracji, itd. Proste składniki i maksymalny efekt. To ciasta wyjątkowe - bo domowe, tradycyjne, a ich smak towarzyszy mi od dzieciństwa i przypomina o mojej wielopokoleniowej rodzinie.
.
Sernik - to w sumie ciasto bardzo proste, wręcz banalne, czasem lekko opada albo pęka- ale co z tego. Nawet jeśli wygląda niedoskonale, doskonale smakuje. Taki sernik piekła moja babcia i mama teraz piekę ja.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego,
5 łyżek masła,
6 jajek,
szklanka
cukru pudru,
łyżka maki ziemniaczanej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
szklanka rodzynek,
tłuszcz do posmarowania formy.
Wykonanie:
W głębokiej misce utrzeć mikserem masło na puszystą masę, dodać ser i zmiksować na gładką masę. Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, cukier waniliowy i wcześniej namoczone i odsączone rodzynki.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać masę serową z utartymi żółtkami i na koniec dodać pianę, Wymieszać składniki dokładnie ale ostrożnie. Masę przelać do posmarowanej tłuszczem formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 minut (w zależności od piekarnika), po
wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 10
minut.
Smacznego
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/87565-kremowy-domowy-sernik
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.