Czas na pierniki

Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Idealnie pasują do zimy, idealnie pasują do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki. Pachnące korzennymi przyprawami i miodem, pięknie ozdobione lukrem. Można je schrupać, popijając gorącym kakao albo powiesić na choince. W każdej roli są bezkonkurencyjne.

Domowe pierniki mają jeszcze jedną zaletę - mogą poleżeć, jeśli oczywiście pozwolą na to domowe łasuchy. Dobrze jest dodać do ciasta piernikowego szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Taki kulinarny trik podkreśla korzenny smak pierników i ich słodycz. Przepis na pierniki pochodzi ze starej książki kucharskiej, po wieloletnich udoskonaleniach, przybrał taką oto formę.

Pyszne pierniki

Z podanych składników otrzymamy ok. 100 cieniutkich ciasteczek, lub ok. 70 grubszych.

Składniki:

600 g mąki- pół na pół tortowa i krupczatka

400 g miodu

szklanka cukru - może być brązowy

1/4 kostki masła - może być masło roślinne

2 całe jajka

1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta świeżo mielonego pieprzu

4 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Do garnka przełożyć miód, dodać cukier, przyprawy i powoli podgrzać, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Do płynnej masy dodać masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną masę powoli dodawać do przesianej mąki, cały czas mieszając (ciasto można wymieszać dokładnie mikserem), dodać całe jajka i sodę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie.

Ciasto odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Odrywać spore kawałki i rozwałkować cieniutko na wysypanej mąką stolnicy. Wycinać pierniczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po wystudzeniu dekorować lukrem.

Polecam

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych