Kto by pomyślał, że to czy ufamy innym zależy od diety!
Okazuje się, że zaufanie do innych ludzi może wzrastać po spożyciu potraw zawierających aminokwas tryptofan, czyli np. ryb, soi, jaj czy szpinaku. Do takich wniosków doszedł holendersko-niemiecki zespół naukowców.
Tryptofan to niezbędny do życia aminokwas. Organizm nie potrafi produkować go sam, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. W wyniku przemian tryptofanu w ciele człowieka powstaje serotonina - tzw. hormon szczęścia.
Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który odpowiada m.in. za spokojny sen, apetyt, potrzeby seksualne, również łagodzenie agresji i lęków, dobre samopoczucie oraz chęć współpracy.
Zespół naukowców z Uniwersytetów w Lejdzie (Holandia) i Muensterze (Niemcy), postanowił sprawdzić, czy tryptofan, poprzez pobudzanie wytwarzania serotoniny, będzie miał też pozytywny wpływ na wzajemne zaufanie:
Zaufanie jest bowiem ważnym warunkiem współpracy. Funkcjonowanie społeczeństwa w pierwszej kolejności opiera się właśnie na wzajemnym zaufaniu -
wyjaśnia doktor psychologii Lorenzę Colzato, szef badania.
Ochotników, którzy zgłosili się do eksperymentu, badacze podzielili na dwie grupy. Pierwszym podano sok pomarańczowy z dodatkiem tryptofanu, drugim - placebo. Następnie uczestnicy zostali zaproszeni do udziału w psychologicznym teście na zaufanie. Test polegał na wzajemnym pożyczaniu sobie pieniędzy. Okazało się, że znacznie częściej i chętniej pożyczały pieniądze innym osoby, które wcześniej przyjęły tryptofan. Nie wahały się też powierzać w obce ręce większych kwot niż uczestnicy drugiej grupy.
Wyniki badań potwierdziły starą teorię, że jesteśmy tym, co jemy.
AP/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/79785-nie-ufasz-ludziom
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.