Idealny deser na jesień

Fot.eksperymentalnie.com
Fot.eksperymentalnie.com

O tej porze roku, coraz częściej mamy ochotę na małe co nieco. Niestety, często dopada nas też lenistwo. Na szczęście jest taki deser, który możemy zrobić prawie w mgnieniu oka. 20 minut i już możemy się zajadać...

To crumble, czyli owoce pod kruszonką. To jeden ze zdrowszych deserów, ba zawiera (wszystko zależy od nas) dużo owoców, bakalie, zamiast białej mąki możemy wybrać pełnoziarnistą albo płatki owsiane i otręby pszenne, a zamiast cukru dodajemy miód. Możemy oczywiście pozwolić sobie także na rozpustę i do deseru dołożyć lody i bitą śmietanę. Wersji crumble są setki.

Moje ulubione - Pełnoziarniste crumble z jabłkami i płatkami migdałowymi

Składniki na 4 porcje:

4 jabłka

garść płatków migdałowych

mielony cynamon

opcjonalnie miód do smaku

Kruszonka:

3 łyżki mąki pełnoziarnistej

4 łyżki płatków owsianych

2 łyżki masła

1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie

Jabłka obrać, pokroić w plasterki i posypać odrobiną cynamonu. Do przygotowanych kokilek (ewentualnie naczynia żaroodpornego) włożyć jabłka i wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Można dodać odrobinę miodu.

W misce mieszamy składniki na kruszonkę i lekko wyrabiamy. Kruszonką należy posypać jabłka. Naczynka ustawiamy na dużej blasze. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i  na ok. 15 minut, aż wierzch crumble ładnie się zrumieni.

Gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika.

Crumble z morelami i orzechami włoskimi

Więcej przepisów na stronie Eksperymentalna kuchnia

Składniki na 2 kokilki

5-6 moreli

kilka posiekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki brązowego cukru

Kruszonka

25g zimnego masła

30g płatków owsianych

30g mąki orkiszowej

20g brązowego cukru

łyżka zmielonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki kruszonki szybko połączyć ze sobą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Morele umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem. Przełożyć do kokilek. Na wierzch pokruszyć schłodzone ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30 minut.

Do crumble nadaje się większość owoców. Świetnie smakuje z bananami, śliwkami, lub wiśniami ze stoika. Ten deser poprawia nastrój w najbardziej pochmurne jesienne dni

Smacznego!

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych