Jeden z japońskich browarów stawia na produkcję piwa o smaku pomidorowym. Warzywa do jego wytwarzania pochodzą z portugalskich plantacji. Czy nowe smaki przyjmą się w Europie? Czas pokaże.
Znamy już różne, owocowe smaki piwa. Od lat na rynku, także polskim, kupić można trunek z dodatkiem ekstraktu m.in. jabłkowego, malinowego, śliwkowego, wiśniowego oraz cytrusowego. Jednak piwo o smaku warzywnym do tej pory można było spróbować jedynie w Japonii.
Już wkrótce może się to zmienić z uwagi na rozpoczęty przez jeden z japońskich browarów wyrób piwa z pomidorów. O dziwo, to jeden z popularniejszych dziś smaków w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Niebawem w Europie uruchomiona zostanie fabryka wytwarzająca ekstrakt i piwo o smaku pomidorów. Będzie ona zlokalizowana w portugalskiej miejscowości Aguas de Moura, w regionie Ribatejo. Japończycy wiążą bardzo duże nadzieje z wyrobem nietypowego trunku, na którego produkcję na terytorium Portugalii przeznaczą w ciągu przyszłego roku 2 mln euro.
Mamy nadzieję, że pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni produkt na bazie ekstraktu pomidorowego będzie coraz bardziej popularny na świecie. Na razie moda na to piwo szybko rozprzestrzenia się po największych japońskich aglomeracjach -–mówił Martin Stilwell, dyrektor portugalskiego oddziału grupy Kagome produkującej piwo.
Sok pomidorowy tak...ale pomidorowe piwo...Co ono ma wspólnego z piwem i samymi pomidorami?
PAT/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/77683-pomidorowe-piwo-z-japonii
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.