Domowa szarlotka

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Mój dom rodzinny pachniał i wciąż pachnie domowymi, tradycyjnymi ciastami. Ciasto drożdżowe, sernik i szarlotka to nasze ulubione, rodzinne słodkości na każdą okazję.

Mody na rożne ciasta przychodzą i odchodzą - a te pozostają i nigdy z mody nie wyjdą. Są jak czarna sukienka, dobry garnitur i  porcelana - mają styl, klasę i oczywiście fantastyczny smak.

O tej porze roku najlepsza jest ciepła szarlotka.

Kruche ciasto, dużo lekko-kwaskowych jabłek i znowu ciasto, na wierzchu trochę cukru pudru i już gotowe. Niby banał. Ale nie znam nikogo, kto wyczuwając zapach ciepłej szarlotki nie uśmiecha się radośnie.

Teraz szarlotkę podaje się elegancko z lodami, cynamonem albo bitą śmietaną. Dla mnie jednak ciepła z jabłkami, które jeszcze parzą w język, bez żadnych dodatków, jest najlepsza.

Pamiętam przygarbioną babcię z nożykiem, obierającą jabłka antonówki. Jabłonka rosła obok domu. Jabłka były niepryskane, czasami robaczywe i z rożnymi plamkami. Trzeba było się natrudzić, żeby obrać ich tyle, aby wystarczyło na  dwie wielkie blachy szarlotki dla wszystkich wnuczków, które zjeżdżały się czasami na weekend.

To właśnie dzięki babci i mamie podtrzymującej szarlotkową tradycję, do dziś uważam, że szarlotka z antonówkami jest najlepsza na świecie. Mimo starań nie udało mi się we własnej kuchni odtworzyć smaku zapamiętanego w dzieciństwie.

Moja domowa szarlotka

Proporcje na dużą blachę.

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka mąki krupczatki

1 szklanka cukru (z cukrem pudrem ciasto będzie bardziej kruche)

2 żółtka

1 całe jajko

cukier waniliowy - mała torebka

łyżeczka proszku do pieczenia

kostka margaryny lub masła roślinnego

łyżka smalcu

1,5 kg jabłek antonówek - obrać i pokroić na cienkie plasterki

Wykonanie:

Na stolnicy posiekać drobno margarynę i smalec. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu schłodzić w lodówce, aż stwardnieje. Podzielić ciasto na połowę. Rozwałkować, wyłożyć na blachę, wysypać pokrojone jabłka przykryć drugą częścią ciasta.

Piec godzinę w temperaturze 150 stopni. Ciasto ma być rumiane.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podpatrzony u znajomej jabłecznik z pianką.

Składniki:

3 szklanki mąki

3 łyżki cukru

250 g margaryny

łyżka proszku do pieczenia

4 żółtka

2 łyżki śmietany3/4 szklanki cukru

białka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kilogram lekko uprażonych jabłek

Wykonanie:

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1, i chłodzić godzinę. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkować placek i przełożyć do średniej wielkości blaszki, tak żeby utworzyły się brzegi. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Na placek wyłożyć owoce, na nie pianę z białek, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe schłodzone ciasto. Lepiej utrze się ciasto chłodzone w zamrażalniku.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut.

Smacznego :)

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych