Można czasem odnieść wrażenie, że dynia służy tylko do zabawy. Na szczęście, to niezwykłe warzywo jest coraz bardziej popularne w kuchni i nie wykorzystuje się go tylko do wycinania masek na Halloween.
To jedno z największych warzyw na świecie, można je uprawiać na każdym kontynencie, oprócz Antarktydy. Niestety, nie wiadomo dokładnie skąd dynia pochodzi. Na pewno była znana już w starożytnym Egipcie. Wiadomo też, że dynie hodowano w Meksyku już około 300 lat przed naszą erą. W Polsce poznano to warzywo na przełomie XVII i XVIII wieku.
Owoc dyni olbrzymiej może osiągnąć wagę 50-60 kg. Owoc dyni zwyczajnej, częściej uprawianej, jest mniejszy, waży 8-10 kg. Jej miąższ ma barwę intensywnie pomarańczową oraz delikatniejszy i słodszy smak. Wśród odmian dyni spotyka się niekiedy te o skórce szaroniebieskiej, żółtej, pomarańczowej, zielonej w jasne paski lub ciemnozielonej, gładkiej bądź rowkowanej. Są również małe owoce, uprawiane dla ozdoby.
Dynie na ogół mają jasno-pomarańczową skórkę, a miąższ w wielu odcieniach pomarańczy oraz żółci a czasem nawet bieli. Wartość kaloryczna dyni jest niewielka - 100g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest duża. Szczególnie cenna jest dynia o ciemno - pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A). Dynię poleca się ludziom z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Miąższ z dyni jest polecany kobietom w ciąży.
Z dyni można zrobić zupę, podać ją jako jarzynkę na ciepło, wykonać z niej marynaty, konfitury, ciasta i farsze. We Francji robi się dżem z dyni. We Włoszech puree z dyni służy za farsz do słodkich ravioli. Miąższem dyni okładano nie gojące się rany i oparzenia.
Pestki dyni
Tłoczy się z nich olej, a suszone są świetną przekąską i stanowią fantastyczne źródło magnezu. Kiedyś pestki dyni gotowane w mleku zalecano jako środek leczniczy przeciw tasiemcom. W chińskiej medycynie stosowane są jako lek na depresję. O pestkach dyni nie powinny zapominać osoby walczące z trądzikiem czy wypadaniem włosów, zaleca się je też mężczyznom zmagającym się ze schorzeniami prostaty. Świeże i prażone pestki świetnie nadają się jako smakowy dodatek do potraw.
Pierogi z farszem z dyni i soczewicy
Przygotować ciasto na pierogi według swojego sprawdzonego przepisu.
Farsz:
100 dag dyni obranej i oczyszczonej z pestek
pół szklanki soczewicy zielonej
cebula
2 -3 ząbki czosnku
5 -6 łyżek oliwy
sól, pieprz, słodka papryka w proszku,
garść natki pietruszki
Wykonanie:
Soczewicę moczyć w wodzie przez godzinę, opłukać, gotować na małym ogniu ok. 10 min i odsączyć. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać dynię i smażyć 5 min. Następnie dodać soczewicę, przyprawy i razem wszystko przesmażyć. Ostudzić. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Farszem wypełniać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Ciasto dyniowe
Składniki:
0,5 kg mąki
2 szklanki miąższu dyni piżmowej startej na tarce na drobnych oczkach
szklanka mleka
pół szklanki cukru pudru
10 dag drożdży
3 jajka
0,5 szklanki oleju
pół szklanki płatków migdałowych
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wykonanie:
Delikatnie podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę. Dodać jajka i olej. Wyrobić ciasto ręką dodając cukier i płatki migdałowe. Na koniec dodajemy startą dynię. Podłużną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez ok. godzinę. Upieczone i wystudzone ciasto dyniowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/74342-duza-i-okragla
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.