Przy dzisiejszym trybie życia, stresie, ciągłym pośpiechu i nieregularnym spożywaniu posiłków, zróżnicowana dieta, bogata w niezbędne mikroelementy to nie lada wyzwanie. Jednym z kluczowych, i zarazem trudno przyswajalnych pierwiastków jest żelazo. Często zapominamy jak jest ono ważne w codziennej diecie. Przypominamy sobie o nim dopiero, gdy zaalarmuje lekarz.
Żelazo pełni niezwykle ważną rolę w procesach krwiotwórczych – pomaga produkować hemoglobinę, czyli białko występujące w czerwonych krwinkach. Przy jego niedoborze czerwone krwinki mogą zawierać za mało hemoglobiny – a to utrudnia prawidłowe dotlenienie organizmu.
Jeśli odczuwamy przewlekłe zmęczenie i osłabienie, możliwe, że mamy niedobory żelaza i trzeba niezwłocznie uzupełnić jego braki. Jak się odżywiać, by nie nabawić się groźnych niedoborów żelaza i anemii?
To wcale nie jest proste. Przyswajamy jedynie około 10 proc. żelaza dostarczanego z pożywieniem. By wykorzystać więcej tego cennego pierwiastka potrzebujemy innych witamin i mikroelementów tj. B6, B12, C, E, kwas foliowy, miedź i cynk. Dzięki nim organizm przyswaja więcej żelaza.
Nie musimy wypijać opiłków żelaza w zalewie octowej, tak jak robili to starożytni Grecy, by dostarczyć organizmowi siły i energii i niezbędnego żelaza. Znajdziemy je w różnych produktach spożywczych – m.in. w białkach pochodzenia zwierzęcego.
Świetnym jego źródłem jest chude czerwone mięso, wątróbka oraz drób. Żelazo znajdziemy też w rybach, przede wszystkim w makrelach, szprotkach i sardynkach oraz w produktach roślinnych - fasoli, soczewicy i ciecierzycy, w orzechach i maśle orzechowym, pełnoziarnistym ciemnym chlebie oraz zielonych warzywach. Co słodkiego na licie produktów bogatych w żelazo tez się znajdzie - to suszone morele, śliwki i rodzynki. Jeśli zaczynamy jeść produkty bogate w żelazo musimy pamiętać żeby jednocześnie zjadać więcej warzyw i owoców.
Są one cennym źródłem błonnika pokarmowego, a produkty z dużą zawartością żelaza mogą wywoływać zaparcia.
Przykładowy jadłospis uzupełniający niedobory żelaza w diecie:
-Pierwsze śniadanie: 4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami i śliwkami ze szklanką mleka 2 proc., kromka ciemnego pełnoziarnistego chleba z plastrem szynki, herbata owocowa.
-Przekąski: migdały, pistacje, ciemna czekolada, pestki dyni i słonecznika, szklanka kakao.
-Obiad: talerz zupy pomidorowej z brązowym ryżem i natką pietruszki, wątróbka duszona z cebulą; surówka z marchwi, selera i jabłka, 2 ziemniaki, szklanka kompotu owocowego.
-Podwieczorek: mały serek waniliowy z malinami lub omlet z jednego jajka z owocami
-Kolacja: 2 kromki ciemnego chleba z masłem, sardynki w oleju, sałatka z pomidora, papryki i połowy czerwonej cebuli, szklanka herbaty owocowej.
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/73934-dieta-bogata-w-zelazo
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.