Figa - jej słodkie tajemnice

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Figa to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej. Obecnie największymi producentami fig są Turcja, Grecja, Stany Zjednoczone, Hiszpania i  Portugalia.

Figa ma ma kształt pękatej gruszki o zielonej, brązowej lub fioletowej skórce. Jest jadalna zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. W każdej wersji jest pyszna i słodka. W starożytnej Grecji były cenione bardziej niż złoto, Grecy i Rzymianie uważali figi za wyjątkowo pokrzepiające i odżywcze. Stanowiły podstawę jadłospisu atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich.

W wielu kulturach figowiec i jego owoce są symbolami płodności i wiecznej młodości. W Egipcie podawano je kapłanom podczas ceremonii wyświęcenia, żywili się nimi pustelnicy. Do dzisiaj w Afryce Północnej rolnicy przed rozpoczęciem orki składają figi, jako dar dla Boga.

Owoce te są dobre nie tylko na trawienie. Najnowsze badania pokazują, że ten smaczny owoc pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Występujące w suszonych figach polifenole mają działanie antynowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia organizmu i  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych np.: miażdżycy, czy choroby Parkinsona.

Surowe figi to doskonały składnik sałatek, deserów, ciast. Stanowią idealny dodatek do pieczonego mięsa. Można przygotowywać z nich przetwory - dżemy, kompoty. Dobre są także ugotowane w czerwonym winie. Suszone figi to nieodzowny składnik kompotu na Boże Narodzenie.

Jak wykorzystać w kuchni świeże figi?

Będą one doskonałym dodatkiem do pizzy. Świetnie będzie smakować pizza do której dodatkiem będzie włoska szynka, figi, ser pleśniowy i rukola.

Sałatka ze świeżymi figami i kozim serem

Składniki:

2 świeże figi

kilka liści sałaty (może być roszponka)

garść orzechów włoskich pokrojonych w cząstki

kilka plasterków sera koziego

sos winegret

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Sałatę ułożyć na talerzu. Figi umyć i  pokroić na ćwiartki. Ser rozkruszyć nad figami. Orzechy uprażyć na patelni i posypać nimi sałatkę, całość skropić sosem winegret i doprawić do smaku.Podawać z bagietką.

Smacznego:)

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych