Tarta ze śliwkami

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Coraz bardziej doceniamy polską kuchnię, swojskie kulinarne klimaty i swojskie smaki. I dobrze, bo mamy się czym chwalić. Śliwkami na setki sposobów - chwalić się można a nawet trzeba.

Jędrne i duże węgierki, słoneczne renklody, małe i żółciutkie mirabelki – wszystkie rodzaje śliwek przywodzą na myśl smak późnego lata. Owoce śliwki mają naprawdę dużo zalet. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a nawet poprawiają nastrój. Dlatego warto jeść śliwki świeże, suszone, w potrawach oraz w postaci dżemów i kompotów.

O tym, że śliwki przyspieszą proces trawienia i zapobiegają zaparciom wie chyba każdy. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.

Korzystne dla układu pokarmowego działanie śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn – czyli rodzaju błonnika. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.

Śliwka jest jednak śliwce nierówna. Wszystkie mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Mogą mieć 80-120 kcal w 100 g. – wszystko zależy od gatunku. Śliwki zawierają solidną dawkę witaminy A i E – dzięki temu uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też ważne składniki mineralne- takie jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Właśnie dzięki tym składnikom śliwki cenione są w kosmetyce.

Owoce te mają sporo witamin z grupy B. Dlatego od wieków cieszą się opinią jednych z niewielu owoców, które mają kojący wpływ na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie.

Bardzo wartościowe są też śliwki suszone - zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A i błonnika pokarmowego niż surowe owoce. Ale uwaga, mają prawie trzy razy więcej kalorii!

Tarta z domowym budyniem i śliwkami

ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g masła,

50 g cukru pudru szczypta soli

łyżka zimnej wody

budyń:

500ml schłodzonego mleka

½ szklanki cukru pudru

½ szklanki mąki pszennej

2 żółtka

125g masła

dodatkowo

ok. 15 śliwek

cukier puder do oprószenia tarty

cynamon, mielone goździki, kardamon

Przygotowanie ciasta:

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą, dodaj masło i posiekaj je nożem na małe kawałki. Szybko wyrób ciasto, a jeśli nie chce się połączyć dodaj łyżkę zimnej wody.

Ciastem wylep formę i wstaw je do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto nakłuj widelcem i piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C. do lekkiego zarumienia. Wyciągnij i przestudź.

Przygotowanie budyniu:

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i mąką, wlej 200ml mleka i zmiksuj.

Pozostałe mleko zagotuj z masłem i powoli wlewaj wcześniej przygotowaną masę, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Przestudź i ewentualnie zmiksuj, aby pozbyć się grudek.

Budyń rozsmaruj na przestudzonym cieście, rozłóż umyte i pokrojone w pół księżyce śliwki i wstaw ponownie do piekarnika na ok.20-30 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.

Tartę ostudź i oprósz cukrem pudrem i przyprawami.

Więcej przepisów na desery znajdziesz tutaj

Grillowane śliwkowe koreczki z camembertem

Składniki:

150 g chudego boczku wędzonego w plastrach

krążek sera camembert

suszone śliwek kalifornijskie, lub świeże węgierki

Sposób przyrządzania:

Przekrój krążek camemberta na pół. Każdą połówkę pokrój w plastry. Na desce rozłóż plastry boczku. Na końcu każdego połóż kawałek camemberta i śliwkę kalifornijską lub wydrążoną polówkę węgierki. Zaczynając od strony z serem i śliwką, zwiń plastry boczku w ruloniki i zepnij wykałaczką. Koreczki zrumień na średnio rozgrzanym grillu często je obracając.

Smacznego :)

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych