Chleb nasz codzienny...jemy go na śniadanie, kolację, między posiłkami też. Obok pachnącej piekarni ciężko przejść obojętnie.
Rodzajów, smaków, kształtów i kolorów chleba mamy co nie miara.
Chleb jest podstawowym pokarmem naszej cywilizacji. A jednak z białym pieczywem warto się pożegnać i to raz na zawsze.
1.Pszenica z której wypieka się chleb jest zmodyfikowana.
Pszenicy nie można już uznawać za pokarm zdrowy i odpowiedni dla
wszystkich. Nawet ta ekologiczna czy pełnoziarnista jest
zmodyfikowana. Zawiera zbyt wiele glutenu i zbyt mało minerałów i i
witamin niż pszenica sprzed np.stu lat.
2.Białe pieczywo jest ubogie w witaminy, minerały i błonnik.
Mąkę, z której wypieka się białe pieczywo, pozbawia się najpierw najcenniejszych składników, aby nakarmić nimi...zwierzęta hodowlane. W procesie produkcji białej mąki z ziaren pszenicy usuwa się zarodki wraz z otrębami. To kalorie w czystej postaci, bez cennych składników odżywczych. Doprowadziliśmy do sytuacji w której, papierowe pudełko od płatkach śniadaniowych może zawierać podobną ilość mikroelementów, co same płatki.
3.Chleb jest zbyt słony.
Kilogram zawiera około 19 g soli. Jedna bagietka zawiera 4,7 g soli - czyli prawie tyle, ile wynosi maksymalne dzienne spożycie zalecane przez Światową Organizację Zdrowia. Biały chleb znalazł się na czele listy produktów dostarczających nam zbyt dużo soli.
4.Chleb zawiera zbyt dużo cukru.
Białe pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny. Powoduje on gwałtowny wyrzut insuliny. Indeks równy 100 odpowiada czystej glukozie, indeks równy 90 białemu pieczywu. Oznacza to, że spożywanie białego pieczywa jest gorsze niż zajadanie się kostkami cukru. Gwałtownie podwyższa poziom cukru we krwi, zakłócając pracę trzustki.
5.Białe pieczywo zawiera zbyt dużo glutenu.
Dzisiejsza pszenica to efekt różnych modyfikacji. Zawiera mnóstwo glutenu. Gluten to mieszanina białek – im więcej go w mące, tym wypiekany z niej chleb będzie bardziej wyrośnięty, elastyczny i miękki. Takie pieczywo wygląda ładniej i ma większą objętość, więc lepiej się sprzedaje. Problem w tym, że układ trawienny wielu osób nie toleruje glutenu w takich ilościach, w jakich dostarcza nam go białe pieczywo. Nietolerancja glutenu zaś powoduje zmęczenie, bóle brzucha, biegunkę, refluks żołądkowo-przełykowy, problemy ze stawami, egzemę, a nawet może powodować zaburzenia neurologiczne.
Żyjemy w czasach w których prawdziwy chleb udało się zastąpić jego imitacją. Na szczęście wybór w piekarniach jest coraz większy, a domowe pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze.
Agnieszka Ponikiewska/ pocztazdrwia.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/71498-adios-chlebus