Kwiat kalafiora

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Pięknie wygląda na talerzu, smakuje na ciepło i zimno, można go jeść nawet na surowo. Idealnie komponuje się z wieloma składnikami. Zdaniem specjalistów od żywienia jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw, jakie pojawiają się w naszym menu. To kalafior!

Był on znany już w starożytności, cenili go Rzymianie i Grecy. Stamtąd rozprzestrzenił się na inne kraje świata. W Polsce uprawiany już przed XVII wiekiem, najprawdopodobniej za sprawą królowej Bony, dzięki której został do nas sprowadzony.

Kalafior przez lata uznawany był za talizman, chroniący przed złem.

Sezon na kalafiory trwa od czerwca do października. U nas cenimy najbardziej odmiany białe i kremowe, w Europie Zachodniej coraz bardziej popularne są odmiany o zielonych kwiatach w krajach śródziemnomorskich jada się kalafiory fioletowe.

Kalafior jest nie tylko smaczny, dietetyczny ale też bardzo zdrowy. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Znajdziemy w nim również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal, a do tego wszystkiego jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii. Same plusy.

Kalafior podnosi odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia serce, chroni przed reumatyzmem, zwalcza zaparcia, zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu. Powinniśmy jeść go jak najczęściej.

Najzdrowszy jest kalafior jedzony na surowo. Gotowany, pieczony traci część składników odżywczych.

Sałatka z surowego kalafiora z szynka i kukurydzą

Składniki:

pół dużego kalafiora

20 dkg. szynki konserwowej

pół puszki kukurydzy

mały pęczek posiekanego koperku

2 łyżki majonezu

sól, pieprz, słodka papryka do smaku

sok z cytryny

Kalafiora podziel na jak drobne różyczki . Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę osącz na sicie. Koperek pokrój drobno. Składniki sałatki wymieszaj z majonezem solą, pieprzem i słodką papryką.

Kalafior pod serową pierzynką

Składniki:

mały kalafior

15dkg szynki wieprzowej

2 marchewki

15 dkg twardego sera zółtego

2 jajka

2 łyżki śmietany

pieprz, sól do smaku

Kalafiora dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo, ok 10 min. Po odcedzeniu układamy w naczyniu żaroodpornym. Umyte marchewki kroimy w talarki i gotujemy 5 min. Utarty ser mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i śmietaną. Na kalafiora wykładamy plasterki marchewki i szynkę pokrojoną w kostkę. Zalewamy masą serowo jajeczną i zapiekamy w temperaturze 200 st.C do zrumienienia.

Smacznego!

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych