Gotowanie w zmywarce

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Kreatywność w kuchni to podstawa. Choć pomysł ten może niejednego zaskoczyć. Kto łukiem omija kuchenkę i nie posiada mikrofalówki, może zacząć gotować w zmywarce. To nie żart. Ten styl praktykowany jest w coraz większej ilości domów.

Gotować można w słoikach, foli czy torebkach próżniowych. Możemy przyrządzić mnóstwo rzeczy, przede wszystkim: mięso, ryby, mięczaki i skorupiaki. Ale nadają się również warzywa i jajka.

Jak to działa?

Przyprawiamy i wkładamy składniki do szczelnie zamkniętych pojemników. Nastawiamy zmywarkę na 75 stopni i gotowe – ważne by nie dodawać środka piorącego!

Tu możesz obejrzeć wideo instruktarzowe (ang)

Wszystko jednak zależy od możliwości zmywarki i trybów w jakich pracuje maszyna. 30 minut w 65 stopniach jest idealne dla ryb, które nie lubią długiego gotowania. Odwrotnie jest z czerwonym mięsem, które trzeba nastawić nawet na 3 godziny w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Można wcześniej podsmażyć mięso na patelni, dla uzyskania koloru i dodatkowego smaku.

Jedna z blogerek zauważa, że potrawy przygotowane w ten sposób są smaczniejsze niż te przygotowane w sposób tradycyjny. Więc jeżeli ktoś lubi eksperymentować i nie boi się nowych wyzwań, to warto spróbować.

AC

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych