Kreatywność w kuchni to podstawa. Choć pomysł ten może niejednego zaskoczyć. Kto łukiem omija kuchenkę i nie posiada mikrofalówki, może zacząć gotować w zmywarce. To nie żart. Ten styl praktykowany jest w coraz większej ilości domów.
Gotować można w słoikach, foli czy torebkach próżniowych. Możemy przyrządzić mnóstwo rzeczy, przede wszystkim: mięso, ryby, mięczaki i skorupiaki. Ale nadają się również warzywa i jajka.
Jak to działa?
Przyprawiamy i wkładamy składniki do szczelnie zamkniętych pojemników. Nastawiamy zmywarkę na 75 stopni i gotowe – ważne by nie dodawać środka piorącego!
Tu możesz obejrzeć wideo instruktarzowe (ang)
Wszystko jednak zależy od możliwości zmywarki i trybów w jakich pracuje maszyna. 30 minut w 65 stopniach jest idealne dla ryb, które nie lubią długiego gotowania. Odwrotnie jest z czerwonym mięsem, które trzeba nastawić nawet na 3 godziny w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Można wcześniej podsmażyć mięso na patelni, dla uzyskania koloru i dodatkowego smaku.
Jedna z blogerek zauważa, że potrawy przygotowane w ten sposób są smaczniejsze niż te przygotowane w sposób tradycyjny. Więc jeżeli ktoś lubi eksperymentować i nie boi się nowych wyzwań, to warto spróbować.
AC
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/71145-gotowanie-w-zmywarce
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.