Placki ziemniaczane - pyszne i chrupiące

Czytaj więcej 50% taniej
Subskrybuj
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Ziemniaki nie kojarzą się ze zdrowym jedzeniem. Wszystko przez ich kaloryczne i często tłuste towarzystwo. Najczęściej jemy je z sosami, skwarkami a w plackach towarzyszy im tłuszcz i mąka. Ziemniak jednak nie jest taki zły :)

Jest tani, ma ok.70 kcal. w jednej sztuce i ma dużo potasu, którego często brakuje w codziennej diecie. Ziemniaki są ogólnodostępne przez cały rok i są smaczne.

Dlaczego więc sobie odmawiać ziemniaczanego przysmaku?

Dziś polecam pyszne placki ziemniaczane w wersji odchudzonej. Nadal są pyszne i chrupiące. Z dodatkiem kilku plasterków łososia albo gęstego greckiego jogurtu stają się daniem wykwintnym. W odchudzonej wersji rezygnujemy całkowicie z mąki.

Placki ziemniaczane z piekarnika:

1 kg ziemniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku 1 jajko

sól, pieprz, garść świeżego lub suszonego majeranku

łyżka oleju

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach (puszczą mniej wody niż  te utarte na drobnych oczek). Dodajemy bardzo drobno posiekaną lub startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadmiar wody z ziemniaków należy odsączyć. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy uformowane placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około pół godziny - aż placki będą złote. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ziemniaki potrafią zaskakiwać. Dzięki nim można po latach odnaleźć zgubę. W czasie wykopek w ziemniaku znaleziono pierścionek, który był rodzinna pamiątka. Trzy lata leżał w ziemi, aż w końcu odnalazł się wrośnięty w bulwie ziemniaka.

Fot. EPA

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych