Czarne porzeczki - samo zdrowie

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Biała porzeczka jest słodka i delikatna, czerwona lekko kwaskowa a czarna? No właśnie. Najmniej lubiana, z grubą skórką i charakterystycznym zapachem . Gorsza siostra:). Tamte ładne i delikatne, ta brzydsza i mało atrakcyjna. Jak zawsze - pozory mylą.

Czarna porzeczka w dzikim stanie rosła od niepamiętnych czasów. Zaczęto ją powszechnie wykorzystywać w kuchni dopiero w XVI w. Sok z porzeczek polecany był wówczas jako lek na „żołądek, gorączkę i pragnienie”. W ostatnich latach czarną porzeczkę przebadano gruntownie i wtedy nabrała ona wielkiego znaczenia. Na szczecie i na zdrowie dla nas.

To owoc naprawdę niezwykły.

Czarna porzeczka ma intensywny smak i zapach. Z tego też powodu zyskała inną nazwę: smrodzina, smrodynia lub smrodyńka :). Owoce czarnej porzeczki można jeść na surowo, ale można także przygotować z nich dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki i wina... Czarna porzeczka daje wiele kulinarnych możliwości, a przy tym jest niezwykle zdrowa.

Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C.

Czarna porzeczka to również niezastąpione źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowa luteina.

Żelazo zawarte w owocach czarnej porzeczce poprawia sprawność fizyczną, zwiększa możliwości koncentracji, zwiększa odporność na przeziębienia i infekcje a także normalizuje rytm pracy serca.

Ponadto porzeczki korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Czarna porzeczka zalecana jest przy diecie antyrakowej, przedwczesnej miażdżycy i stanach osłabienia. To nie koniec zalet tych niepozornych owoców. Niedawno odkryto w nasionach czarnej porzeczki cenny kwas gammaglobulinowy i inne substancje, które pomagają łagodniej przejść kobietom przez trudny okres menopauzy. Jedzenie owoców, popijanie soków, nalewek i win z czarnej porzeczki zapobiega też męskim kłopotom z prostatą.

Na rynku znajdziemy mnóstwo produktów stworzonych na bazie owoców z czarnej porzeczki. Są to farmaceutyki, herbatki owocowe, soki, cukierki, kremy czy też perfumy, które wśród wielu składników zawierają nutę zapachową czarnej porzeczki. Można z nich korzystać, czemu nie? Tylko, że mamy teraz lato i sezon na świeże owoce, których nie zastąpi żaden przetworzony produkt.

Czarne porzeczki pyszne są na surowo (naprawdę warto się przekonać), jak i w postaci kwaskowatego dżemu czy słodkich galaretek.

Galaretka z czarnej porzeczki:

Składniki:

2,5 - 3 kg czarnej porzeczki

1 kg cukru

1 żel-fix

Wykonanie: Porzeczki przecieramy przez sito. Do przetartego soku z miąższem dodajemy cukier w ilości 1:1, czyli jedna szklanka przetartej masy i jedna szklanka cukru oraz 1 żel-fix. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Gorącą masę przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i stawiamy słoiki na wieczku, następnego dnia galaretka powinna się zsiąść.

To świetny dodatek do pieczywa, naleśników i ciast.

Na zdrowie!

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych