Nic tak nie osłodzi życia jak łyżeczka miodu. Dlatego też polskie miody mają swoje własne święto!
Już w tę niedzielę odbędzie się XII dzień Misia, Miodu i Bartników w Poroninie. Z okazji odbędą się tam degustacje miodów, pokazy umiejętności pszczelarzy, a nawet wybory Królowej Miodu przy dźwiękach góralskiej muzyki :).
Później, we wrześniu, w Przemkowie odbędzie się XIV Dolnośląskie Święto Wina i Miodu.
Mamy co świętować i czego próbować. Miody kwiatowe, spadziowe i mieszane, pitne i spożywcze… Polska to dosłownie kraina mlekiem i miodem płynąca.
Dzieci zapewne wybiorą delikatny miód akacjowy lub malinowy. Smakosze, wybiorą miód gryczany albo lipowy. A oprócz nich są także smakowite miody rzepakowe, wielokwiatowe, wrzosowe, akacjowe i inne.
Miód to nie tylko smak. Miód to również zdrowie. Stosowane są one zarówno w medycynie jak i kosmetyce. Na rynku dostępnych jest wiele produktów zawierających ten naturalny specyfik. Miód zawiera substancje biologicznie aktywne, np. glikogen,który napina skórę i czyni ją miękką oraz gładką. Ma także działanie odkażające.
Nawet Hipokrates, ojciec medycyny, polecał miód na wszelkie dolegliwości.
Nie zapominamy też o pszczołach. Nie tak dawno, 8 sierpnia, pszczoły obchodziły swój światowy dzień. Choć takie dni wydają się być rodzajem zabawy z przymrużeniem oka, to w rzeczywistości mają bardzo poważne zadanie. Przede wszystkim uświadamianie ludzi jak ważną rolę pełnią te owady.
Co ciekawe, jedna pszczoła w ciągu całego życia wytwarza mniej więcej łyżeczkę miodu. Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły muszą przysiąść na kwiatach cztery miliony razy.
Nie bez powodu używamy powiedzenia „pracowity jak pszczoła”.
Nie zapominajmy o małych, pracowitych pszczółkach i świętujmy słodko dzień naszych pysznych miodów :).
AC
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/70088-cud-miod?wersja=mobilna