Kulinarny Dekalog

Czytaj więcej 50% taniej
Subskrybuj
Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Metodą prób i błędów każdy wypracowuje sobie sposób na sprawne przygotowywanie posiłków.

Często korzystamy z dobrych rad mam, babć, znajomych i książek kulinarnych. Na podstawie moich (nie zawsze udanych) prób kulinarnych, obserwacji znajomych i wpisów blogerek kulinarnych proponuję swoisty dekalog kulinarny, który liczy sobie więcej niż 10 punktów. :)

1. Gotuj warzywa wrzucając je do wrzątku, do średniej miękkości. Warzywa rozgotowane i zbyt miękkie są pozbawione większości witamin i składników mineralnych.

2. Wodę sól dopiero po zagotowaniu, woda bez soli gotuje się szybciej, a to oszczędność czasu i gazu.

3. Smaż tylko na mocno rozgrzanym oleju, dzięki temu potrawa wchłonie mniej tłuszczu. Zawsze warto też smażone potrawy odsączyć na papierowym ręczniku.

4. Niezbyt przyjemnego zapachu po smażeniu ryb pozbędziesz się najszybciej, gotując w odkrytym naczyniu miętę, albo majeranek.

5. Nie krój sałaty – zawsze rwij jej liście. Krojąc miażdży się jej liście, sałata szybko wtedy więdnie i może stracić kolor.

6. Nie siekaj ziół na zbyt drobne kawałki- w ten sposób pozbawiasz ich większości witamin i aromatu.

7. Nie dodawaj miodu do wrzącej herbaty – traci on  swoje zdrowotne właściwości powyżej 40 stopni C.

8. Mięso sól zawsze po obróbce termicznej- dzięki temu nie stwardnieje w czasie smażenia lub pieczenia.

9. Jeśli to możliwe jedz świeże produkty. Mięso, warzywa, sery kupuj w małych ilościach i nie przechowuj ich zbyt długo. Świeże produkty są najlepsze i najzdrowsze.

10. Gotuj w domu i nie kupuj przetworzonej żywności! Niemal wszystko, co można znaleźć na sklepowych półkach, zrobisz w domu. Tylko wówczas mamy wpływ na każdy składnik, który znajdzie się na naszym talerzu.

11. Nie wyrzucaj jedzenia. Wszystko można przerobić. Zostały Ci ziemniaki? Zrób kluski śląskie. Została kasza lub makaron? Zrób sałatkę.

12. Przeglądaj zawartość kuchennych szafek, sprawdzaj terminy przydatności do spożycia przypraw, kaszy, ryżu itd. Dzięki temu unikniesz wyrzucania przeterminowanych produktów.

A może macie swoje sprawdzone sposoby, którym się z nami podzielicie?

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych