Jak zrobić obiad z niczego?

Czytaj więcej 50% taniej
Subskrybuj
www.wikipedia.pl
www.wikipedia.pl

Ugotować coś z niczego. To sztuka, którą kobiety opanowały do perfekcji. Tylko czy tak da się gotować? W kuchni wszystko jest możliwe. No dobrze prawie wszystko. Rzadko się zdarza, że w domu, w lodówce i szafkach zupełnie nic nie ma. A jeśli coś w domu jest, to coś pysznego da się z tego przygotować.

Co warto mieć kuchni? Uwaga! Lista bardzo subiektywna:

Makaron - spaghetti, farfalle, tagliatelle, papardelle kształt dowolny, wybierzmy swój ulubiony. Zawsze się przyda. Kluchy lubią dzieci i dorośli.

Kasza - gryczana, jaglana, perłowa, świetny dodatek, idealna do sałatek, w awaryjnych sytuacjach wystarczy podsmażyć trochę boczku z cebulą i szybki obiad gotowy

Sól i cukier, pieprz - żeby dania miały smak

Ryż - przyda się do zupy i drugiego dania, dzieci lubią na słodko

Mąka– nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam ochota na szybkie domowe placki i placuszki

Masło - dobrej jakości, ma wszechstronne zastosowanie i fantastyczny smak

Oliwa z oliwek – świetny dodatek do sałatek, zup, sosów i do chleba

5 – 6 jajek - są niezastąpione, kanapka z jajkiem to klasyk

Pomidory świeże – bogactwo potasu i świetny dodatek do obiadu lub kanapek

Pomidory w puszce – idealne do lekkiego sosu

Kubeczek śmietany 18% - do zup i sosów

Cebula i czosnek – dodają daniom smaku i charakteru

Kawałek żółtego sera – zawsze się przyda

Puszka tuńczyka- do sałatki lub sosu

Puszka kukurydzy, czerwonej fasoli, ciecierzycy – dodatek do dań albo podstawa szybkiej zupy – krem

Kostka rosołowa – wiem, może niezdrowa, ale jednak czasem się przydaje

Słoiczek miodu, dżemu – dodatek do placków, naleśników i chleba

Tabliczka ulubionej czekolady – na deser i zły dzień

Opakowanie wędzonego łososia - dzięki niemu najzwyklejsza sałata zmienia się w wykwintne danie

Kawałek indyka lub piersi kurczaka –(zamrożone i gotowe na obiad) na kotlety, do zupy, gulaszu itp.

Ulubione warzywa - zawsze się przydadzą

Suszone drożdże - do ciasta, pizzy i racuchów

Butelka ulubionego wina – na miły wieczór lub spotkanie ze znajomymi

Co można z  tego wyczarować ? Pyszny obiad z deserem :)

Kilka propozycji na ”danie z niczego”.

Omlet grzybek – robiła mi go babcia i mama gdy miałam ochotę na coś dobrego, a w domu nic specjalnego nie było.

Składniki dla dwóch osób:

2 jajka

2 łyżki mąki

szczypta soli

olej/klarowane masło do smażenia

Najważniejsza informacja: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki.

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy przesianą mąkę i  delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.

Omlet grzybek rośnie na patelni, jemy go od razu bo później opada i nie jest już tak puszysty.

Dodatki? Ulubione powidła – pycha :)

Zupa krem z czerwonej fasoli z puszki

Składniki:

Ok. litr wody

2 ziemniaki

mała marchewka i pietruszka, kawałek selera

1 mała cebula

200 g kiełbasy

0,5 puszki fasoli czerwonej

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, ew. szczypta czerwonej papryki

oliwa z oliwek

Obrane ziemniaki, marchew i pietruszkę i cebulę pokroić na małe kawałki. Poddusić na oliwie. Zalać wodą. Gotować 20 minut. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę. Podgotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować. Kiełbasę pokroić w plastry i obsmażyć na suchej patelni. Dorzucić do zupy, doprawić do smaku i chwilę podgotować Ac smaki się przenikną. Na koniec dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podawać.

Najprostsze spaghetti - aglio e olio - jego smak zależy od jakości składników.

makaron Spaghetti,

papryczka chili lub peperoncino,

pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine,

4- 5 ząbków czosnku,

starty ser - najlepiej parmezan

natka pietruszki

Makaron wsypujemy do osolonego wrzątku. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z oliwą i delikatnie podsmażamy, tak aby czosnek oddał swój aromat oliwie. Uwaga nie należy doprowadzić do zrumienienia czosnku. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę bez pestek i smażymy jeszcze około minuty. Na patelnię z czosnkiem i papryczką wykładamy ugotowany al dente makaron i  mieszamy. Przekładamy na talerze posypując tartym serem i posypując posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :))

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych