Ugotować coś z niczego. To sztuka, którą kobiety opanowały do perfekcji. Tylko czy tak da się gotować? W kuchni wszystko jest możliwe. No dobrze prawie wszystko. Rzadko się zdarza, że w domu, w lodówce i szafkach zupełnie nic nie ma. A jeśli coś w domu jest, to coś pysznego da się z tego przygotować.
Co warto mieć kuchni? Uwaga! Lista bardzo subiektywna:
Makaron - spaghetti, farfalle, tagliatelle, papardelle kształt dowolny, wybierzmy swój ulubiony. Zawsze się przyda. Kluchy lubią dzieci i dorośli.
Kasza - gryczana, jaglana, perłowa, świetny dodatek, idealna do sałatek, w awaryjnych sytuacjach wystarczy podsmażyć trochę boczku z cebulą i szybki obiad gotowy
Sól i cukier, pieprz - żeby dania miały smak
Ryż - przyda się do zupy i drugiego dania, dzieci lubią na słodko
Mąka– nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam ochota na szybkie domowe placki i placuszki
Masło - dobrej jakości, ma wszechstronne zastosowanie i fantastyczny smak
Oliwa z oliwek – świetny dodatek do sałatek, zup, sosów i do chleba
5 – 6 jajek - są niezastąpione, kanapka z jajkiem to klasyk
Pomidory świeże – bogactwo potasu i świetny dodatek do obiadu lub kanapek
Pomidory w puszce – idealne do lekkiego sosu
Kubeczek śmietany 18% - do zup i sosów
Cebula i czosnek – dodają daniom smaku i charakteru
Kawałek żółtego sera – zawsze się przyda
Puszka tuńczyka- do sałatki lub sosu
Puszka kukurydzy, czerwonej fasoli, ciecierzycy – dodatek do dań albo podstawa szybkiej zupy – krem
Kostka rosołowa – wiem, może niezdrowa, ale jednak czasem się przydaje
Słoiczek miodu, dżemu – dodatek do placków, naleśników i chleba
Tabliczka ulubionej czekolady – na deser i zły dzień
Opakowanie wędzonego łososia - dzięki niemu najzwyklejsza sałata zmienia się w wykwintne danie
Kawałek indyka lub piersi kurczaka –(zamrożone i gotowe na obiad) na kotlety, do zupy, gulaszu itp.
Ulubione warzywa - zawsze się przydadzą
Suszone drożdże - do ciasta, pizzy i racuchów
Butelka ulubionego wina – na miły wieczór lub spotkanie ze znajomymi
Co można z tego wyczarować ? Pyszny obiad z deserem :)
Kilka propozycji na ”danie z niczego”.
Omlet grzybek – robiła mi go babcia i mama gdy miałam ochotę na coś dobrego, a w domu nic specjalnego nie było.
Składniki dla dwóch osób:
2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
olej/klarowane masło do smażenia
Najważniejsza informacja: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.
Omlet grzybek rośnie na patelni, jemy go od razu bo później opada i nie jest już tak puszysty.
Dodatki? Ulubione powidła – pycha :)
Zupa krem z czerwonej fasoli z puszki
Składniki:
Ok. litr wody
2 ziemniaki
mała marchewka i pietruszka, kawałek selera
1 mała cebula
200 g kiełbasy
0,5 puszki fasoli czerwonej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, ew. szczypta czerwonej papryki
oliwa z oliwek
Obrane ziemniaki, marchew i pietruszkę i cebulę pokroić na małe kawałki. Poddusić na oliwie. Zalać wodą. Gotować 20 minut. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę. Podgotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować. Kiełbasę pokroić w plastry i obsmażyć na suchej patelni. Dorzucić do zupy, doprawić do smaku i chwilę podgotować Ac smaki się przenikną. Na koniec dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podawać.
Najprostsze spaghetti - aglio e olio - jego smak zależy od jakości składników.
makaron Spaghetti,
papryczka chili lub peperoncino,
pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine,
4- 5 ząbków czosnku,
starty ser - najlepiej parmezan
natka pietruszki
Makaron wsypujemy do osolonego wrzątku. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z oliwą i delikatnie podsmażamy, tak aby czosnek oddał swój aromat oliwie. Uwaga nie należy doprowadzić do zrumienienia czosnku. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę bez pestek i smażymy jeszcze około minuty. Na patelnię z czosnkiem i papryczką wykładamy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Przekładamy na talerze posypując tartym serem i posypując posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :))
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/68718-jak-zrobic-obiad-z-niczego