Bezglutenowo – bezproblemowo?

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
www.eksperymentalnie.com
www.eksperymentalnie.com

Jeśli glutenu trzeba unikać jak ognia przygotowanie każdego posiłku staje się wyzwaniem.

Dieta bezglutenowa, jak wskazuje już nazwa, wymaga całkowitej eliminacji glutenu. Niestosowanie się do tego zalecenia prowadzi do stanu zapalnego jelita, zniszczenia kosmków jelitowych, co z kolei powoduje utrudnienie wchłaniania spożywanych produktów. Efektem złego wchłaniania może być m.in. niedożywienie, osłabienie i niedokrwistość. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty i dania zawierające pszenicę, orkisz, żyto, jęczmień i owies. Bardzo ostrożnie trzeba wybierać dania gotowe, wędliny, mięso mielone i produkty konserwowane. Wykluczyć trzeba gotowe ciasta, ciasteczka i tradycyjne panierki. Tak, ta dieta polega na rezygnacji i zastępowaniu jednych produktów innymi i ciągłym poszukiwaniu wroga – glutenu. Podstępnego glutenu bo on niestety może występować w postaci ukrytej.

Co jeść w przypadku nietolerancji glutenu? Najprostsza odpowiedź brzmi to, co go nie zawiera. Czyli pieczywo, mięso, makarony, a nawet specjalne słodycze, można znaleźć w sklepach dla osób nie tolerujących glutenu. Można sięgać po chude mięso, ryby, jaja, ryż, kaszę gryczaną, ziemniaki, kukurydzę, orzechy, nasiona, warzywa i owoce.

Propozycji i zamienników jest sporo jeśli jednak stajemy przed zadaniem - robię pyszny bezglutenowy posiłek ,łatwo nie jest.

Mamy propozycje:

Kotlety z kaszy gryczanej

www.eksperymentalnie.com

60 g kaszy gryczanej

100 g twarogu

1 jajko

garść posiekanej natki pietruszki

bulion

sól, pieprz, czosnek granulowany

ewentualnie bułka tarta ( oczywiście bezglutenowa)

Kaszę ugotować na sypko w bulionie, odcedzić. Zmielić w maszynce razem z twarogiem (lub po prostu rozgnieść widelcem), dodać jajo i posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Formować malutkie kotleciki, panierować w bułce tartej i usmażyć lub upiec. Podawać z ulubionym sosem :)

Bezglutenowe ciasteczka cytrynowe

www.eksperymentalnie.com

150g mąki kukurydzianej

50g kaszki kukurydzianej

100g masła

75g cukru

1 żółtko

skórka starta z 1 cytryny

łyżka soku z cytryny

płaska łyżeczka śmietany ( można zamienić na gęsty jogurt)

Wszystkie składniki zagnieść w zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest za lepiące dodać więcej mąki. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażalki. Wyjąć i rozwałkować- ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i łatwo się rwie polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wycinać ulubione kształty i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 st. C. do zrumienienia-ok. 15 minut.

Więcej przepisów na smaczne również bezglutenowe dnia tutaj

Agnieszka Ponikiewska

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych