Kto w tym roku jadł już kurki? Pojawiły się w lasach i na bazarkach więc na naszych talerzach też już mogą zachwycać. Te żółte grzybki są dla nas łaskawe i pojawią się w lasach w całej Polsce. Rosną w koloniach więc czasem wystarczy jedna obsypana nimi polana i obiad gotowy. I to jaki. Pyszny, aromatyczny i bardzo wykwintny. Każde danie z kurkami nawet najzwyklejsza jajecznica staje się eleganckim daniem godnym salonów.
Te smakowite grzybki nazywane są pieprznikiem jadalnym. Ale kurki, kurze nóżki lub kurze stopki to brzmi uroczo a pieprznik nijako. Kurki to wymagające i humorzaste indywidualistki. Od lat podejmowane są próby hodowli tych grzybów i od lat kończą się one całkowitym niepowodzeniem. Sezon na kurki zaczyna się na przełomie maja i czerwca a kończy we wrześniu, jeśli jesienią mamy ciepłe noce, szczęściarze znajdują je jeszcze w październiku. Idealne dla nich warunki to deszcz i słońce. Nie ma co ukrywać kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi odżywczo produktami. Je się je głównie dla niepowtarzalnego smaku, no i ten zapach :). Zawierają one dużo wody oraz nieco białka. Witaminy z grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nich w śladowych ilościach. Co ważne dla smakoszy - kurek nie lubią robaki, czasem jednak podjadają je ślimaki. Kurki są zazwyczaj pełne piachu i trzeba je dokładnie i delikatnie myć, kilka razy zmieniając wodę podczas płukania. A potem do dzieła. Kurki można gotować, smażyć, marynować, mrozić. Każdą obróbkę znoszą rewelacyjnie. Można z nich zrobić pyszną zupę, sos do mięsa lub makaronu, farsz do pierogów, tartę albo sałatkę.
Najprostszy sos do makaronu - dla 2 osób
20 dag kurek
oliwa z oliwek
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
Pieprz, sól do smaku Śmietana wystarczy 12% – pół małego kubeczka(chyba, że ktoś woli więcej) mały pęczek natki pietruszki makaron grube wstążki.
Kurki dokładnie oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli dorzucić kurki i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać śmietanę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na patelni z makaronem, posypać obficie natką pietruszki. Smak sosu podkręci odrobina białego wina dodana do sosu. pietruszki . Gotowe danie na talerzach można doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Pierś z kurczaka faszerowana kurkami z sosem koperkowo-kurkowym
2 porcje
podwójna pierś z kurczaka (lub filet z indyka)
garść oczyszczonych kurek
mała cebulka
ząbek czosnku
łyżka posiekanego koperku
śmietanka 12%
sos sojowy
mielona ostra papryka, najlepiej wędzona, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka
Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i przekroić na dwie części. Każdą z części naciąć tak aby powstała kieszonka do której włożymy farsz- w połowie grubości naciąć ale nie przekrawać do końca.
Mięso posypać przyprawą do kurczaka, zalać sosem sojowym i odstawić na 15-30min.
W tym czasie cebulę, czosnek i kurki posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek a po ok. minucie wrzucić kurki. Smażyć kilka minut, aż kurki nie będą surowe. Przyprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i papryką.
Powstały farsz (część zostawić do sosu) nałożyć do utworzonych kieszonek w mięsie i spiąć wykałaczką. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do ścięcia się i zrumienienia mięsa- można sprawdzić wykałaczką czy jest czysta lub delikatnie naciąć.
Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić pozostały farsz i koperek. Doprawić papryką i zalać śmietanką. Chwilkę podgrzewać i zdjąć z ognia.
Usmażone piersi przełożyć na talerze i polać sosem.
Podawać z ryżem, makaronem lub kasza według uznania.
Więcej przepisów na szybkie dania z kurkami tutaj.
Jak każde grzyby kurki są ciężkostrawne, za to mogą po nie sięgać osoby na diecie. 100 g surowych kurek to tylko 32 kcal.
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/67936-kurki-lubia-towarzystwo-i-sa-pyszne