„Przyjęcie chrzcielne” Mieszka I przygotują mistrzowie kuchni podczas organizowanego w sierpniu w Poznaniu Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Tworząc menu nawiązujące do 1050. rocznicy chrztu Polski, kucharze użyją wyłącznie produktów dostępnych w X wieku.
Twórcy festiwalu zapowiedzieli opracowanie programu zajęć dla dzieci poświęconych początkom polskiej sztuki kulinarnej. Dziewiąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w Poznaniu w połowie sierpnia.
W ramach imprezy rokrocznie organizowany jest jarmark, na którym swoje produkty oferują producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek. W Poznaniu będzie można spróbować specjałów z różnych krajów. Ważnym elementem imprezy są też spotkania z ekspertami i praktykami kuchni, degustacje, pokazy kulinarne a także konkurs na najlepszą polską nalewkę.
W tym roku szczególne miejsce w programie zajmą wydarzenia nawiązujące do historii pierwszych Piastów, oraz zbliżającej się 1050. rocznicy chrztu Polski. Podczas festiwalu trwać będzie projekt „Stół Mieszka i Dobrawy”, na który złożą się: konferencja popularno-naukowa, kolacja historyczna a także pokazy kulinarne i warsztaty dla dzieci.
Odbywające się w ramach projektu działania mają przybliżyć uczestnikom zwyczaje żywieniowe w czasach pierwszych Piastów, oraz wpływ późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu
—powiedział współtwórca Festiwalu Dobrego Smaku Wojciech Lewandowski.
W jednej z poznańskich restauracji najlepsi lokalni szefowie kuchni stworzą czterodaniową kolację - „przyjęcie chrzcielne” Mieszka I. Będą mogli przy tym używać jedynie produktów dostępnych na terenie Wielkopolski w drugiej połowie X w.
Co jadano i jak jadano dziesięć wieków temu dowiedzieć się będzie można na konferencji popularno-naukowej w Bramie Poznania z udziałem m.in. Hanny i Pawła Lisów, autorów książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.
Na festiwalowej scenie zorganizowane zostaną pokazy kulinarne prowadzone wspólnie przez kucharzy i historyków.
Pokażą i opowiedzą oni jak dawniej gotowano, z czego gotowano i jakich technik kulinarnych używano za czasów Mieszka I a jakich za czasów króla Jana III Sobieskiego
—wyjaśnił Lewandowski.
Miniwykłady historyczno-kulinarne czekają również na dzieci. W trakcie warsztatów dowiedzą się one, od kiedy Polacy jedzą ziemniaki, oraz skąd w Polsce wzięły się pomidory.
Chcemy pokazać dzieciom, że kuchnia jest sprawą ulegającą ciągłym zmianom. Prowadzone w Poznaniu zajęcia będziemy filmować, potem konspekt tych zajęć, wraz z materiałami filmowymi trafi do nauczycieli nauczania wczesnoszkolnego w całej Polsce
—powiedział Wojciech Lewandowski.
Zależy nam na tym, by każdy nauczyciel mógł zrealizować takie zajęcia na lekcji, będą to więc raczej gry, zabawy, interakcje z elementami kulinarnymi a nie gotowanie całych potraw
—dodał.
Organizowane w Poznaniu przedsięwzięcie chwali kulinarny ekspert Grzegorz Łapanowski.
W Polsce mamy dziś do czynienia z intensywnym poszukiwaniem tożsamości. Jesteśmy krajem po wojnach, rozbiorach, Katyniu i epoce PRL - to wszystko odcisnęło głębokie piętno na naszej kulturze kulinarnej. We Włoszech, Francji, Hiszpanii mamy pod tym względem liczoną w setki lat ciągłość: daną kiełbasę czy ser robiono w ten sam sposób przez 200 - 300 lat. Można było zbudować kulturę kulinarną, zdobyć fenomenalną wiedzę, osiągnąć perfekcję. U nas to wszystko, także duma z tożsamości regionalnej, dopiero się tworzy
—powiedział.
Jak dodał, projekt prowadzony w trakcie poznańskiego festiwalu może pomóc wielu miłośnikom polskiej kuchni odkryć początki jej tradycji.
ann/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/260380-mistrzowie-kuchni-przygotuja-menu-nawiazujace-do-1050-rocznicy-chrztu-polski
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.