Lody o smaku neapolitańskiej pizzy to kolejna kreatywna propozycja z jej kolebki, czyli miasta u stóp Wezuwiusza. Przygotowano je z mozzarelli, podłużnych pomidorów i bazylii w proszku.
Lody te są dziełem dwóch rodzin z Neapolu, produkujących i sprzedających największe tamtejsze przysmaki: pizzę i słodycze. Włoskie media zauważyły, że już od dawna wielu fanów tamtejszej pizzy, uważanej za najlepszą na świecie, nosiło się z zamiarem dokonania takiego oryginalnego połączenia.
Zapewniono, że to co deser ten wyróżnia to oprócz wyjątkowego smaku, najwyższa jakość jego składników; wyśmienitej mozzarelli, konfitury z klasycznych pomidorów San Marzano wykorzystywanych do pizzy, a także dodatku w postaci pokruszonego ciasta na pizzę upieczonego z ekologicznej mąki w piecu na drewno. Jest też suszona bazylia z pól Kampanii, czyli wszystko, co składa się na neapolitańską pizzę.
To śmiałe połączenie dwóch największych specjałów, serwowane w niektórych lodziarniach, już okrzyknięto największym kulinarnym wydarzeniem tego lata w Neapolu.
ann/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/258463-dla-ochlody-lody-o-smaku-neapolitanskiej-pizzy