Dwóch szefów kuchni z Kołobrzegu, kucharze ze Szczecina i z Torunia przygotują świąteczną kolację dla papieża Franciszka.
Na stole królować będą polskie ryby. Będzie dorsz smażony na palonym maśle, karp z migdałami, śledź w różnych postaciach i polski tatar z polskiej troci z regionalnymi dodatkami
—mówił w rozmowie z Radiem Szczecin szef polskich kucharzy Ryszard Pilecki z Kołobrzegu.
Przygotowania do wyjątkowej kolacji są już bardzo zaawansowane. Wszystko ma być gotowe już 20 grudnia. Tego dnia przy świątecznym stole zasiądą wyjątkowi i bardzo ważni goście.
Wśród nich papież Franciszek i Benedykt XVI, siostry, które opiekują się papieżem na co dzień i wszystkie osoby z polskiej parafii, czyli kościoła św. Stanisława w Rzymie
—dodaje Pilecki.
W pysznych polskich daniach rybnych będą mogli zasmakować także mieszkańcy Rzymu. 21 grudnia polscy kucharze przygotują świąteczną kolację dla tysiąca Rzymian.
Aby wszystko się udało już 17 grudnia z Polski do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi.
To już druga świąteczna misja polskich kucharzy w Watykanie, którą zorganizowało Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp”.
Czytaj też: Polskie karpie w Watykanie
ann/radioszczecin
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/225640-swiateczna-kolacje-dla-franciszka-przygotuja-kucharze-z-polski
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.