Sanepid apeluje, by nie używać suszonej bazylii, wyprodukowanej przez firmę Vitpol dla sieci sklepów Carrefour.
Obecność bakterii Salmonella spp. w produkcie pn. „Carrefour Bazylia suszona”
—czytamy na stronie internetowej Sanepidu.
Zanieczyszczona partia ma termin ważności do października 2016 roku, numer partii 1622 14B. Jeśli ktoś kupił taką przyprawę, powinien ją oddać do sklepu, lub zniszczyć. Szczególne zagrożenie dla zdrowia stanowi spożycie produktu niepoddanego działaniu wysokiej temperatury (np. gotowaniu).
Sieć sklepów wstrzymała już sprzedaż feralnej partii bazylii, a inspekcja sanitarna wyjaśnia, skąd bakteria wzięła się w surowcu, którego używał producent.
ann/wsse.szczecin.pl/radioszczecin.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/222861-popularna-przyprawa-zanieczyszczona-salmonella-trafila-do-znanej-sieci-sklepow